Poľsko chce odstrašiť agresorov novými ponorkami s Tomahawkami

TASR
12.3.2015 10:30

Poľsko má záujem kúpiť od Spojených štátov riadené strely typu Tomahawk a vybaviť nimi svoje nové ponorky, uviedol poľský minister obrany Tomasz Siemoniak.

Poľsko chce odstrašiť agresorov novými ponorkami s Tomahawkami
TASR

Nový typ ponoriek

Minister spresnil, že strely by sa stali súčasťou poľského systému odstrašenia potenciálnych agresorov. Pripomenul, že strely tohto typu dokážu niesť 500 kilogramov výbušniny a zasiahnuť cieľ vo vzdialenosti vyše 1000 kilometrov. Dodal, že v súčasnosti ich vo výzbroji majú armády Spojených štátov a Británie.

Siemoniak vysvetlil, že Poľsko sa chystá kúpiť nový typ ponoriek. Jednou z funkcií, ktoré by mali mať, je práve vyzbrojenie riadenými strelami.

Cvičenia jednotiek rýchlej reakcie

Ponorky sa do výzbroje poľskej armády dostanú do roku 2030. Za dlhou čakacou dobou je mnoho zložitých postupov, rovnako ako aj náročnosť stavby plavidiel, vysvetlil Siemoniak. Z ministrových slov vyplynulo, že nákup ponoriek je súčasťou plánu na modernizáciu poľského vojenského námorníctva.

Siemoniak okrem toho uviedol, že tento rok sa na vojenských cvičeniach v Poľsku zúčastní asi 10.000 vojakov armád členských štátov NATO vrátane okolo 5000 príslušníkov jednotky rýchlej reakcie, známej aj pod názvom Spearhead.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok