Iracké jednotky vybojovali mesto Dúr, ktoré ovládal kalifát

TASR
6.3.2015 23:05

Iracké jednotky podporované šiitskými milíciami a sunnitskými kmeňovými bojovníkmi vytlačili militantov z organizácie Islamský štát zo strategicky dôležitého mesta Dúr na severe Iraku. Informovala o tom agentúra DPA.

Iracké jednotky vybojovali mesto Dúr, ktoré ovládal kalifát
SITA/AP

Chcú postupovať k mestu Tikrít

"Naše jednotky vztýčili nad Dúrom irackú vlajku," oznámila v prehľade správ iracká štátna televízia al-Irakíja a po ozname nasledovali vlastenecké piesne.

Dúr sa nachádza medzi mestami Sámarrá, ktoré kontrolujú vládne jednotky, a Tikrít, baštou militantov z IS a domovským mestom bývalého irackého diktátora Saddáma Husajna.

Cieľom doposiaľ najväčšej ofenzívy irackých vládnych síl je znovu dobyť Tikrít, ktorý padol do rúk IS v júni, keď sunnitskí extrémisti zaznamenali veľké územné zisky v celom severnom Iraku.

Zaútočia na Mosúl?

Opätovné dobytie Tikrítu by irackým vládnym silám umožnilo postupovať ďalej na sever a pokúsiť sa o útok na Mósul - druhé najväčšie mesto krajiny -, ktoré taktiež ovládajú militanti z IS.

Iracké jednotky dobyli aj západoiracké mesto Baghdádí, ležiace neďaleko vojenskej základne, kde americkí inštruktori cvičia príslušníkov irackej armády.

Okrem Baghdádí sa irackej armáde podporovanej kmeňovými bojovníkmi z provincie Anbár, ako aj vzdušnými silami USA, podarilo znovu dobyť aj policajnú stanicu a tri mosty cez rieku Eufrat.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok