Gombos sa pridal ku Kližanovi, Slováci vedú nad Slovinskom

TASR, SITA, TA3
6.3.2015 17:38

Slovenskí tenisti vedú po úvodnej dvojhre zápasu 1. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára nad Slovinskom 1:0.

Kližan ani raz nestratil podanie

O prvý bod pre zverencov kapitána Miloslava Mečíŕa sa v bratislavskom NTC postaral líder domáceho tímu Martin Kližan, ktorý zdolal slovinskú dvojku Grega Žemlju za 2:09 h v troch setoch 7:5, 6:3, 6:4. Ani raz nestratil podanie, keď odvrátil všetkých desať brejkbalov. 

O osude vyrovnaného prvého setu duelu medzi Kližanom a Žemljom rozhodla koncovka. Za stavu 5:5 mal Slovinec k dispozícii brejkbal, no Kližan následne získal tri fiftíny za sebou a v ďalšom geme prelomil súperov servis. Zverenec trénera Martina Damma bol istejší pri dlhých výmenách od základnej čiary, robil menej nevynútených chýb.

Prvý vzájomný súboj

Na začiatku druhého dejstva si po rýchlom brejku vybudoval náskok 3:0 a v ďalších minútach mu stačilo držať si podanie. Za stavu 5:3 odvrátil brejkbal a set zakončil esom. V treťom dejstve po brejku v treťom geme a jeho potvrdení Kližan odskočil súperovi na 3:1 a zápas už dotiahol do úspešného konca.

Za stavu 5:4 premenil pri svojom podaní po víťaznom forhende v poradí štvrtý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu so Žemljom na 2:0.


V daviscupovej histórii ide o prvý vzájomný súboj. Slováci vlani po domácich triumfoch nad Lotyšskom a Rakúskom postúpili do baráže o svetovú skupinu, v nej však prehrali v Chicagu s favorizovaným tímom USA hladko 0:5.

Víťaz bratislavského súboja nastúpi koncom júla v 2. kole proti lepšiemu z dvojice Rumunsko - Izrael, Slováci by s určitosťou hrali vonku.

Gombos v súboji s náhradníkom

O druhý bod sa zaslúžil Norbert Gombos, ktorý si na tvrdom povrchu DecoColor poradil s Tomom Kočevarom Dešmanom za 1:41 h v troch setoch 6:2, 6:4, 7:6 (3). Slovinský debutant nahradil stále nedoliečenú tímovú jednotku Blaža Kavčiča.

1. kolo 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára
SLOVENSKO - Slovinsko 2:0
Martin Kližan - Grega Žemlja 7:5, 6:3, 6:4
Norbert Gombos - Tom Kočevar Dešman 6:2, 6:4, 7:6 (3)

sobota 14.30 Kližan, Igor Zelenay - Žemlja, Kavčič
nedeľa 12.00 Kližan - Kavčič, Gombos - Žemlja

Pred ponúkali Kližanovi za prehru 25 000 eur

"V roku 2010 na turnaji v marockej Casablance som mal hrať v 2. kole proti Wawrinkovi. Jeden z hráčov mi povedal, že mi dá 25 000 eur, ak ľahko prehrám. Nemal som vtedy peniaze, a to by bol pre mňa majetok. Odmietol som. On povedal, že som unavený z kvalifikácie a prehrám 2:6, 2:6. Prehral som 4:6, 6:0, 4:6 a bol som spokojný s výkonom aj s tým, že som to neurobil. Bol to oveľa lepší pocit, ako keby som to mal predať," povedal Kližan v rozhovore pre sportinak.sk.

 


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok