V Prahe zvažujú návrat povinnej vojenčiny, ako je na tom Slovensko?

TA3
7.3.2015 19:57

Česká armáda pripravuje novelu branného zákona, v rámci ktorej zvažuje aj možnosť obnoviť povinné odvody mužov i žien. Dôvodom je aktuálny konflikt Západu s Ruskom.

V Prahe zvažujú návrat povinnej vojenčiny, ako je na tom Slovensko?
TASR/Vladimír Benko

Spomienky na šikanu

Povinné odvody boli zrušené v Česku aj na Slovensku pred približne desiatimi rokmi. Úvahy o obnovení odvodov či dokonca povinnej vojenčiny v mnohých vyvolávajú obavu. Staršia generácia dodnes spomína nielen na vtipné historky z vojny, ale aj na neslávne známe šikanovanie.

Mladí muži odchádzali do najrôznejších kútov spoločnej republiky, aby si odslúžili svoje dva roky (po Novembri menej). Z vojenčiny si niektorí priniesli manželky, iní traumu zo šikanovania.

Modrá bola dobrá aj pre prezidenta

Modrá knižka, teda oslobodenie od brannej povinnosti pre zlé zdravie, bola v minulosti cenným artiklom. Václav Havel predstieral pred komisiou depresiu, ale modrú knižku nezískal. Vlastní ju však súčasný český prezident Miloš Zeman. "Mal som v mladosti srdcovú vadu, takže som oslobodený od vojenskej služby," priznal prezident, keď ho obviňovali zo simulantstva pred odvodovou komisiou.

Nevojaka na kľúčovej pozícii malo aj Slovensko. Ministerstvo obrany viedol v roku 2006 vtedajší člen SDKÚ-DS s modrou knižkou Martin Fedor.

O znovuzavedení zrejme neuvažujeme

Na Slovensku je od roku 2006 základná vojenská služba zrušená. So vstupom do NATO sme museli mať profesionálnu armádu. Ešte minulý rok minister obrany Martin Glváč na rokovaní branno-bezpečnostného výboru uviedol, že je fanúšikom základnej vojenskej služby. O pár dní prišlo zmiernenie jeho slov, išlo vraj len o osobný názor.

"O zavedení povinnej vojenskej služby vo forme známej z minulosti ako ´základná vojenská služba´ sa v súčasnosti neuvažuje," zaznelo vo vyjadrení ministerstva.

Koncept vojenskej služby v podobe spred desiatich rokov jasne odmietol aj premiér Robert Fico.

civil5.jpg

Takto na Slovensku skončila éra povinnej vojenskej služby. (TASR)

Branná povinnosť zostala

Denník Mladá Fronta Dnes napísal, že cieľom povinných odvodov by bolo zistiť, akú ľudskú silu by malo Česko v zálohe, ak by vypukla vojna. Nie je však jasné, či by odvedení absolvovali aj vojenský výcvik.

V prípade, že by obnovili aj vojenskú službu pre plnoletých a zdravotne spôsobilých Čechov, bola by kratšia ako v minulosti, píše český denník.

Minister obrany Martin Stropnický možnosť odvodov naznačuje už mesiace. Podľa neho ideálny stav českého profesionálneho vojska je 27-tisíc mužov, ale obmedzené financie umožňujú len 20-tisíc.

Česká novela zákona o brannej službe sa snaží riešiť jeden háčik. Aby mohol byť niekto povolaný do armády v prípade ohrozenia krajiny, musí mať za sebou odvod. Súčasný branný zákon ČR neumožňuje v čase mieru ani povinné odvody, ani vojenský výcvik.

Všetko je už desať rokov dobrovoľné a vojenská služba sa vzťahuje výlučne na profesionálnych vojakov a jednotky aktívnych záloh.

Nechcú podceniť aktuálne hrozby

Českí vojaci sú naklonení návrhu, ktorý by umožnil armáde začať prípravy skôr, ako sa politici zhodnú na tom, že je krajina ohrozená.

Novelu branného zákona u našich západných susedov pripravujú v tieni ukrajinského konfliktu. "Nesmieme podceňovať terajšie hrozby, musíme byť pripravení. Na príklade Ukrajiny vidno, že konflikty môžu vypuknúť rýchlo a relatívne blízko," tvrdí minister Stropnický.

Regruti 4.jpg

Odvody sprevádzali vždy podrobné lekárske prehliadky. (TASR/Svätopluk Písecký)

Hystéria na sociálnych sieťach

Slovensko je ešte bližšie. Na začiatku roka sa cez sociálne siete rozšírila informácia o možnosti odoprieť výkon mimoriadnej služby. Formulár poslali na úrady tisícky mužov.

"Nejde o žiadnu novinku, ktorá by akokoľvek súvisela so situáciou na Ukrajine alebo kdekoľvek vo svete," reagoval rezort obrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok