V Kábule pochodovali muži v burkách, aby upozornili na práva žien

TASR
5.3.2015 22:28

Skupina afganských mužov sa dnes zhromaždila v metropole Kábul, aby upriamila pozornosť na práva žien tým, že si obliekli burky, ktoré pre mnohých symbolizujú ich útlak. Informovala o tom agentúra Reuters. Aktivisti v Kábule z organizácie pri príležitosti blížiaceho sa Medzinárodného dňa žien, ktorý pripadá na 8. marca.

V Kábule pochodovali muži v burkách, aby upozornili na práva žien
SITA/AP

Pre porozumenie ženám

"Naši vládni predstavitelia budú oslavovať Medzinárodný deň žien vo veľkých hoteloch, ale my sme tak chceli urobiť v uliciach," uviedol jeden z aktivistov.

"Jeden z najlepších spôsobov, ako porozumieť tomu, ako sa ženy cítia, je pochodovať a mať oblečenú burku," dodal aktivista.

Výhody v ohrození?

Zhromaždenie asi 20 mužov v burkách vyvolalo v uliciach Kábulu zmiešané reakcie. Neďaleko stojaci dopravný policajt vyzeral zmätene a trochu otrávene.

"Aký má toto zmysel? ... Všetky ženy v mojej rodine nosia burky. Nedovolil by som im ísť bez nej (burky) von," citovala ho agentúr Reuters.

Radikálne afganské hnutie Taliban nútilo ženy nosiť burky počas svojej vlády v 90. rokoch 20. storočia. V Afganistane a medzi spojencami rastú obavy z toho, že výhody, ktoré afganské ženy získali od roku 2001, keď USA vytlačili Taliban, sú v ohrození.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok