Plynovod Nabucco by mohol oslabiť ruský vplyv na európske energetické trhy

SITA
5.3.2015 15:44

Bulharsko chce oživiť projekt plynovodu Nabucco. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na slová bulharského premiéra Bojka Borisova, ktorý v tomto smere apeluje aj na Európsku komisiu.

Plynovod Nabucco by mohol oslabiť ruský vplyv na európske energetické trhy
SITA/AP

Ochrana národných záujmov

Bulhari v projekte vidia možnosť diverzifikovať svoje dodávky plynu po tom, čo sa Rusko vzdalo myšlienky vybudovať plynovod South Stream a ohlásilo, že má v úmysle zastaviť dodávky plynu do Európy, ktoré vedú cez Ukrajinu. Práve ruským plynom cez Ukrajinu pritom Bulhari pokrývali až 80 percent svojej spotreby.

„Chceme oživiť projekt Nabucco cez Bulharsko. Nie je to namierené proti nikomu. Ide o ochranu bulharských národných záujmov, aby naša plynárenská sieť bola zásobená plynom, aby sme mali tranzitné poplatky a neboli obídení,“ vyhlásil po stretnutí s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom bulharský premiér.

Nabucco by totiž mohlo byť cestou, cez ktorú by sa kaspický plyn z Azerbajdžanu mohol dostať ďalej do Európy.

Viedol by do Rakúska

Projekt Nabucco mal v minulosti aj podporu Západu v snahe oslabiť ruský vplyv na stredo a východoeurópske energetické trhy, avšak narážal na rastúce náklady, nedostatok dostupného plynu a tiež na ruský lobing.

Napokon bol však pozastavený sčasti aj pre nedostatočný dopyt, ak by fungoval popri vtedy pripravovanom plynovode South Stream. Plynovod Nabucco mal viesť z Turecka cez Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko do Rakúska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok