Polícia vo Fergusone konala rasisticky, tvrdí americké ministerstvo spravodlivosti

ČTK, TASR
3.3.2015 22:33

Polícia v americkom meste Ferguson, kde policajti vlani zastrelili neozbrojeného černošského mladíka, sa bežne dopúšťala rasistických postupov. S odkazom na výsledky vyšetrovania, ktoré si nechalo urobiť americké ministerstvo spravodlivosti, to uviedla agentúra Reuters.

Polícia vo Fergusone konala rasisticky, tvrdí americké ministerstvo spravodlivosti
SITA/AP

Muži zákona používali neprimeranú silu

Vyšetrovatelia zistili, že policajti vo Fergusone zvykli používať neprimeranú silu proti občanom tmavej farby pleti a príliš často ich pokutovali za menej závažné trestné činy, uviedol zdroj, ktorý chcel ostať v anonymite.

Dokument má priniesť priame dôkazy o rasovej zaujatosti zo strany policajtov a zamestnancov súdov vo Fergusone, ako aj informácie o systéme, ktorý údajne preferoval príjmy z vyberania pokút nad záujmami verejnej bezpečnosti.

Smrť Browna vyvolala vlnu protestov

Zastrelenie 18-ročného Afroameričana Michaela Browna vo Fergusone vyvolalo v USA vlnu protestov a násilia. Afroameričania a ďalší občania v komunite Fergusonu žiadali trestné stíhanie belošského policajta Darrena Wilsona za vraždu alebo zabitie. Wilsonovi zástancovia však tvrdili, že konal v sebaobrane.

Vyšetrovanie policajných praktík začalo vlani v auguste, keď bol Brown zastrelený. Pracovníci ministerstva vnútra preverili cez 35 000 stránok policajných hlásení, z ktorých zistili, že 93 percent všetkých zadržaných v meste predstavujú černosi.

Incident z Fergusona nebol ojedinelý

Afroameričanov sa tiež týka väčšina prípadov, keď policajti v tomto meste použili donucovacie prostriedky. Černosi sa podľa správy stretávajú tiež s rasovými predsudkami u mestského súdu, ktorý je menej častejšie ako v prípade belochov oslobodzuje obvinenia.

Černosi tiež tvoria 95 percent ľudí, ktorí v mestskom väzení zdržiavajú dlhšie ako dva dni. Incident z Fergusona, kedy policajti zastrelili neozbrojeného černocha, nebol v posledných mesiacoch ojedinelý.

Ďalšie prípady sa odohrali napríklad v Bostone či New Yorku. V reakcii na to sa v Spojených štátoch uskutočnila séria masových demonštrácií proti policajnému násiliu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok