Irán odmieta Obamovu žiadosť o zmrazenie jadrového programu

TA3 SITA
3.3.2015 15:04

Irán v utorok odmietol požiadavku amerického prezidenta Baracka Obamu, aby zmrazil svoje jadrové aktivity aspoň na desať rokov, uviedla polooficiálna iránska spravodajská agentúra Fars. Obamovu požiadavku pritom označil za neprijateľnú.

Požiadavky považujú za nelogické

"Obama vyjadruje svoj postoj neprijateľnými a výhražnými frázami... Irán nepristúpi na tieto neprimerané a nelogické požiadavky," uviedol v utorok iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf na stretnutí s americkým rezortným kolegom Johnom Kerrym vo švajčiarskom meste Montreaux. Napriek tvrdému tónu však Zaríf dodal, že Teherán bude aj naďalej pokračovať v rokovaniach o jadrovom programe so šiestimi veľmocami.

Obama v pondelok v rozhovore pre agentúru Reuters povedal, že ak má dôjsť k podpísaniu dohody medzi Iránom a mocnosťami, musí sa krajina zaviazať k zastaveniu svojich jadrových aktivít aspoň na 10 rokov. Spojené štáty a ich európski spojenci sa dlhodobo obávajú možnosti, že by Irán vyrobil atómovú bombu. Krajina však tvrdí, že jej jadrový program je zameraný výlučne na mierové využitie jadrovej energie.

Úspešný rok

Irán, Spojené štáty. Británia, Francúzsko, Čína, Rusko a Nemecko sa dohodli, že najneskôr na konci marca musí byť pripravená rámcová a v júni už finálna dohoda, z ktorej bude zrejmé, že krajina svoje jadrové aktivity drží na uzde. Výmenou za dohodu bude zrušenie medzinárodných obchodných sankcií, ktoré škodia iránskej ekonomike.

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier v utorok na konferencii OSN o odzbrojení v Ženeve vyhlásil, že v rokovaniach s Iránom došlo v uplynulom roku k väčšiemu pokroku než za posledných desať rokov. "Rokovania medzi mocnosťami a Iránom sa vyvíjajú dobre. Dovolím si dokonca povedať, že za posledných desať rokov sme v nich nedosiahli toľko pokroku ako v tomto roku," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok