Prešľap CNN: Televízia ukázala namiesto džihádistu ruského prezidenta Putina

TA3, TASR, Youtube
27.2.2015 07:07

Britské médiá ukázali svetu tvár mladého džihádistu, ktorý pôsobí v Islamskom štáte. Tzv. džihádistický John hovoril v rôznych videách londýnskym prízvukom. Americká spravodajská televízia CNN sa pomýlila a namiesto fotky džihádistu Emwaziho ukázali Vladimira Putina.

Prešľap CNN: Televízia ukázala namiesto džihádistu ruského prezidenta Putina
Youtube

CNN ukázala namiesto Emwaziho fotku Putina

Americká spravodajská televízna stanica CNN sa ospravedlnila za to, že vo svojom príspevku o identite maskovaného militanta extrémistickej skupiny Islamský štát, známeho pod prezývkou Džihádista John, použila fotografiu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Správa moderátora Maxa Fostera z londýnskeho štúdia CNN bola zameraná na odhalenie identity mladého Brita arabského pôvodu, ktorý stojí za brutálnymi dekapitáciami najmenej siedmich zajatcov. V štvrtej minúte príspevku došlo k zámene fotografie daného teroristu, medzitým identifikovaného ako Mohammed Emwazi z Londýna, za fotografiu ruského prezidenta. CNN označila neskôr tento incident za technickú chybu, informovala agentúra RIA Novosti.

"Vzhľadom na zlyhanie videoserveru v priebehu dnešných mimoriadnych správ sme omylom zverejnili snímku Vladimira Putina, ktorá bola pripravená pre našu ďalšiu reportáž. Za chybu sa ospravedlňujeme,"uviedol hovorca stanice.

Totožnosť tajili z operačných dôvodov

Maskovaný militant extrémistickej skupiny Islamský štát, známy pod prezývkou Džihádista John, je v skutočnosti Mohammed Emwazi, britský občan zo západného Londýna. Informovala o tom BBC. Podľa jej informácií ide o britského občana narodeného v Kuvajte, ktorý má 20-30 rokov.

Britské tajné služby jeho totožnosť odhalili už skôr, ale podľa BBC ju nezverejnili z operačných dôvodov.

Vždy pri brutálnych vraždách

Džihádista John, hovoriaci angličtinou s britským prízvukom, sa objavil na viacerých propagandistických videách IS, zachytávajúcich brutálne vraždy západných rukojemníkov.

Po prvý raz Emwazi vystupoval vo videu z vlaňajšieho augusta, keď zrejme zabil amerického novinára Jamesa Foleyho. Neskôr sa objavil ešte na minimálne štyroch ďalších podobných záznamoch; čierna kukla mu zakaždým skoro úplne zahaľovala tvár okrem očí.

Islamic_State_-1f68b03487ff4fef8fe09942c93c6ff4.JPEG

Britské médiá odhalili tvár Džihádistu Johna - na prvej školskej fotografii

Na videách Islamského štátu sa ukazoval militant v čiernom oblečení, ktorý sa hrozivo oháňal nožom a rozprával s anglickým prízvukom.

Denník Daily Mail zverejnil fotografiu školáka a označil ho ako Džihádistu Johna. Snímka zachytáva žiakov základnej školy Svätej Márie Magdalény, ktorá patrí anglikánskej cirkvi a nachádza sa v obytnej štvrti západného Londýna Maida Vale. Emwazi vyzerá ako každý iný britský školák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok