Bystrická župa považuje odobranie právomocí k eurofondom za protiústavné

TA3 TASR
26.2.2015 13:32

Župan Marian Kotleba možno príde o právomoci k eurofondom, na výjazdovom rokovaní v Banskej Bystrici to avizoval Robert Fico. Banskobystrická župa by tento krok považovala za protiústavný.

Bystrická župa považuje odobranie právomocí k eurofondom za protiústavné
SITA

Frešo: Nemôžu zasahovať podľa sympatií

Vláda nemôže zasahovať do kompetencií krajov podľa osobných sympatií. Tvrdí to predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

"Nízke čerpanie, ale ani slabá angažovanosť v získavaní eurofondov nemôžu byť dôvodom na odoberanie kompetencií krajov," uviedol Frešo. Dodal, že Kotleba nie je jeho "krvná skupina", ale vláda nemôže vyberať, akému kraju čo odoberie. Takéto iniciatívy podľa Freša narúšajú princípy o nezávislom postavení regionálnej samosprávy zakotvenej v Európskej charte miestnej samosprávy.


Kabinet by mal podľa Freša vytvoriť priestor pre spoluprácu s regiónmi bez ohľadu na to, kto stojí v ich čele. "Samozrejme, ak jej ide skutočne o rozvoj a podporu regiónov," poznamenal.

Fico: Išlo by o bezprecedentný krok

Fico na brífingu po rokovaní nevylúčil, že odoberie župe právomoci k eurofondom. Tie by malo naopak získať mesto Banská Bystrica. Vyhlásil to po dnešnom výjazdovom rokovaní vlády v Banskej Bystrici.

"Musíme to urobiť po veľmi vážnom zvážení, pretože je to bezprecedentný krok, ktorý môže vyvolať veľké napätie. Ale nevidíme dôvod, prečo by mali ľudia v Banskej Bystrici a v tomto kraji trpieť pre to, že bol niekto zvolený ako experiment za banskobystrického župana," prízvukoval Fico s tým, že Marian Kotleba je v tomto smere absolútne nečinný a nekoná, pokiaľ ide o zdroje z Európskej únie.

Kotlebova nečinnosť stála župu milióny

Ako premiér priblížil, pre Kotlebovu nečinnosť prišiel Banskobystrický kraj o niekoľko miliónov eur, ktoré sa mohli použiť na opravu ciest či domov pre hendikepované deti.

Zároveň podľa neho hrozí, že kraj príde o ďalšie peniaze. Minister pôdohospodárstva ho upozornil na to, že by to mohlo byť až 700.000 eur z 800.000 eur, ktoré mohol kraj dostať.

Pozrite si aj stredajší míting po rokovaní vlády

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok