Fico zvažuje bezprecedentný krok, Kotlebovi chce odobrať eurofondy

TA3, TASR
25.2.2015 13:02

Premiér Robert Fico nevylúčil, že Banskobystrický samosprávny kraj príde o svoje rozhodovacie právomoci, čo sa týka čerpania eurofondov. Dôvodom je vedenie župy Marianom Kotlebom.

Projekty pre región

V starobylej Radnici v Banskej Bystrici sa konalo historicky prvé výjazdové zasadnutie vlády. Príchod ministrov a premiéra sledovalo na Námestí SNP okolo 40 ľudí. Premiér Robert Fico si po príchode s niekoľkými z nich podal ruku a prehodil pár slov. Sprevádzal ho predseda NR SR Peter Pellegrini, ktorý pochádza z Banskej Bystrice.     

"Ideme niečo 'porozhodovať', dobre? Máme pripravené nejaké projekty. Výjazdové zasadnutia sa nám osvedčili. Nech aj ministri vlády vidia, že ten život na Slovensku je rozdielny," povedal ľuďom premiér.

Tí sa v rozhovore s ním dožadovali viac peňazí aj do regiónu Horehronia. "Peniaze idú aj tam. Len do Brezna na nový CT prístroj dávame okolo 600.000 eur a aj na most do Bujakova. Dnes idem do Brezna otvárať novú fabriku," dodal Fico.

Prišiel aj Kotlebov hovorca

Medzi ľuďmi postával aj hovorca Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimír Gürtler. "Prišiel som sa pozrieť ako súkromná osoba, ako predseda strany Sedem statočných. Som však aj hovorcom BBSK a, bohužiaľ, je to dosť nepochopiteľné, že predseda BBSK Marian Kotleba nebol na túto udalosť pozvaný. Nebolo mu umožnené, aby sa stretol s premiérom a predstaviteľmi vlády. Mám za to, že tak, ako bol premiér demokraticky zvolený, rovnako bol zvolený aj pán Kotleba," reagoval Gürtler. Ako tiež potvrdil, Kotleba bol v týchto dňoch hospitalizovaný v nemocnici so zápalom pľúc.

Odoberú Kotlebovi právomoci?

Fico na brífingu po rokovaní nevylúčil, že odoberie župe právomoci k eurofondom. Tie by malo naopak získať mesto Banská Bystrica. Vyhlásil to po dnešnom výjazdovom rokovaní vlády v Banskej Bystrici.     

"Musíme to urobiť po veľmi vážnom zvážení, pretože je to bezprecedentný krok, ktorý môže vyvolať veľké napätie. Ale nevidíme dôvod, prečo by mali ľudia v Banskej Bystrici a v tomto kraji trpieť pre to, že bol niekto zvolený ako experiment za banskobystrického župana," prízvukoval Fico s tým, že Marian Kotleba je v tomto smere absolútne nečinný a nekoná, pokiaľ ide o zdroje z Európskej únie.

Kraj prišiel o milióny

Ako premiér priblížil, pre Kotlebovu nečinnosť prišiel Banskobystrický kraj o niekoľko miliónov eur, ktoré sa mohli použiť na opravu ciest či domov pre hendikepované deti.

Zároveň podľa neho hrozí, že kraj príde o ďalšie peniaze. Minister pôdohospodárstva ho upozornil na to, že by to mohlo byť až 700.000 eur z 800.000 eur, ktoré mohol kraj dostať.

Pozrite si celý brífing vlády

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok