Separatisti vraj začali odsúvať zbrane, z frontu hlásia sporadickú paľbu

TA3 TASR SITA
24.2.2015 09:51

Povstalci samozvanej Doneckej ľudovej republiky na východe Ukrajiny začali ráno odsun ťažkej techniky od demarkačnej čiary. Informoval o tom predstaviteľ ministerstva obrany DĽR Eduard Basurin. Kyjev hovorí o imitácii odsunu.

OSN: Presun nie je odsunom

K rovnakému kroku pristúpili vraj aj proruskí separatisti v susednej samozvanej Luhanskej ľudovej republike. Agentúra Ukrinform však v tejto súvislosti citovala ukrajinského vojenského analytika Dmytra Tymčuka, podľa ktorého "ide o imitáciu odsunu".

Na fakt, že presun bojovej techniky na iné stanovište nie je odsunom, upozornila bojujúce strany na východe Ukrajiny prednedávnom aj OSN.     

Tymčuk na svojej facebookovej stránke vysvetlil, že separatisti sťahujú ťažkú bojovú techniku len na malú vzdialenosť do tyla, na mnohé dobre zamaskované odstavné plochy - väčšina z nich sa nachádza v obciach a na súkromných pozemkoch.     

Agentúra TASS však tvrdí, že povstalci v oblasti Debaľceva, Horlivky, Donecka a Teľmanova majú v pláne odsun asi 96 kusov delostreleckých zbraní typu D-30. Velenie Ľudových milícií v LĽR chce na poludnie začať v okolí Debaľceva s odsunom raketometov.

Obe strany podpísali dohodu

Obe strany konfliktu podpísali 20. februára plán s konkrétnymi opatreniami na podporu a dodržiavanie prímeria a odsun ťažkej vojenskej techniky od demarkačnej čiary.     

Kým povstalci tvrdia, že svoje zbrane stiahnu v súlade s dohodou, kyjevské vedenie už v pondelok deklarovalo, že s odsunom ťažkej bojovej techniky začne až po úplnom zastavení paľby.     

Podľa agentúry UNIAN ostreľovanie pozícií vládnej armády pokračovalo aj v noci, a to v oblasti Debaľceva, Donecka a Mariupola. Sporadickú paľbu hlásili aj z okolie obce Šyrokyne a  mesta Novoazovsk.

Počet obetí útoku v Charkove stúpol

Počet obetí nedeľňajšieho útoku vo východoukrajinskom Charkove stúpol na štyri po tom, ako ráno podľahol vážnym zraneniam 18-ročný študent. Informovala o tom agentúra UNIAN s odvolaním sa na vyhlásenie poradcu ministra vnútra Antona Heraščenka.     

Podľa jeho slov je v charkovských nemocniciach naďalej hospitalizovaných deväť ľudí, ktorí pri útoku utrpeli zranenia rôzneho stupňa závažnosti.      

Výbuch, ku ktorému došlo počas Pochodu neďaleko Paláca športu, vyšetruje polícia a prokuratúra ako pokus o teroristický útok s následkom smrti. Priamo na mieste prišli o život dvaja ľudia - miestny občiansky aktivista a policajt. V pondelok zraneniam podľahol 15-ročný chlapec.

Obvinili Charkovských partizánov

Heraščenko vo svojom vyhlásení znova z útoku obvinili organizáciu Charkovskí partizáni. S touto verziou prišiel už krátko po útoku, keď na svojej facebookovej stránke napísal, že o vine Charkovských partizánov svedčia aj dôkazy zozbierané na mieste činu: Heraščenko vyhlásil, že presne taký typ výbušniny a odpaľovacieho zariadenia bol použitý aj pri iných útokoch, za ktoré prevzali zodpovednosť Charkovskí partizáni.     

Táto skupina však pripisovanú vinu za útok odmietla prostredníctvom videoposolstva, ktoré je dostupné na internete. "Neplánovali sme a neplánujeme svoje akcie na miestach, kde sa zhromažďujú civilistov, a to bez ohľadu na ich politické názory," uviedol jeden z predstaviteľov organizácie.      

Podľa neho vinu za útok nesie minister vnútra Arsen Avakov, ktorý "vydal rozkaz na útok s cieľom zaviesť aj v Charkovskej oblasti režim protiteroristickej operácie", ktorá od vlaňajšieho apríla prebieha v dvoch susedných oblastiach Donbasu - Doneckej a Luhanskej.     

K útoku v Charkove došlo v nedeľu počas Pochodu dôstojnosti, aké sa v ten deň konali v celej krajine ako spomienka na udalosti spred roka, keď na kyjevskom Námestí nezávislosti, zvanom miestnym obyvateľstvom aj Majdan, vrcholili demonštrácie proti vtedajšiemu vedeniu krajiny, ktoré pozastavilo integráciu Ukrajiny do EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok