V Grécku odsúhlasili vyššie dane, odbory vyhlásili generálny štrajk

TA3
19.5.2017 08:02

Grécki poslanci odsúhlasili zníženie dôchodkov a zvýšenie daní. Reformy žiadajú od Atén medzinárodní veritelia, aby krajinu zachránili od štátneho bankrotu. Zákon podporilo 153 poslancov ľavicovej koalície premiéra Alexisa Tsiprasa.

Súčasťou nových reštriktívnych opatrení, ktoré sa budú v Grécku realizovať až do roku 2020, je aj zníženie dôchodkov a zvýšenie daňového zaťaženia. Proti ďalším úsporným opatreniam protestovali v uplynulých dňoch v Grécku tisíce ľudí. Odborové hnutia vyhlásili ešte v stredu generálny štrajk, do ktorého sa zapojili pracovníci množstva rôznych odvetví - leteckej aj lodnej dopravy, škôl aj väčšiny zdravotníckych zariadení.

Pred budovou parlamentu v Aténach sa okolo 15.000 demonštrantov zhromaždilo aj vo štvrtok. Pokojný priebeh tamojšieho protestu narušila skupina desiatok zamaskovaných mladých ľudí, ktorí na políciu hádzali zápalné fľaše. Polícia výtržníkov rozohnala slzotvorným plynom, pričom niekoľko osôb zadržala.

Do štvordňového štrajku zároveň už v utorok vstúpili pracovníci lodnej dopravy, čo znamená, že na grécke ostrovy, ktoré sú v tejto krajine hlavnou turistickou destináciou, nebudú až do soboty premávať trajekty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok