Minister Pavlis zostáva vo funkcii, opozícia ho neodvolala

TA3 SITA
18.2.2015 09:43

Opozičným poslancom sa nepodarilo odvolať ministra hospodárstva Pavla Pavlisa. Podľa očakávania, za zotrvanie ministra v jeho ministerskom kresle hlasovali všetci prítomní poslanci za stranu Smer-SD v počte 77. Po vyše osemhodinovom rokovaní za odvolanie ministra hlasovalo 50 poslancov.

Minister Pavlis zostáva vo funkcii, opozícia ho neodvolala
SITA/Ján Slovák

Konflikt záujmov?

Opozícia videla dva hlavné dôvody na odvolanie Pavlisa z funkcie. Prvým bol možný konflikt záujmov pre jeho pôsobenie vo firme Port Service a druhým schválenie investičnej pomoci pre Duslo Šaľa.

"Táto schôdza je o výraznom konflikte záujmov, pre ktorý môže utrpieť Slovenská republika závažné škody,“
povedal v rozprave Igor Matovič (OĽaNO). Podľa jeho kolegyne podpredsedníčky parlamentu Eriky Jurinovej (OĽaNO) kauza ministra Pavlisa len dokazuje, že neetické správanie a kríza politickej morálky sa v našej spoločnosti šíri ako lepra.

Odstúpenie Pavlisa z ministerskej stoličky respektíve jeho odvolanie predsedom vlády by malo byť samozrejmosťou aj podľa predsedu poslaneckého klubu strany Most-Híd Lászlóa Solymosa. Smeru by podľa neho malo ísť o to, aby sa zbavil nálepky korupcie.

"Hanbíte sa za svojho kolegu? Hanbíte sa za svojho ministra? Toto sú tie istoty, ktoré ste občanom sľubovali v dvetisícdvanástom?"
pýtal sa zvýšeným hlasom zákonodarcov za Smer-SD poslanec za SaS Ľubomír Galko.

Pavlis sa podľa Galka vyhováral ako malý chlapec, že firme sídliacej v Karibiku nepožičal na súdne trovy v spore so štátom 20-tisíc eur. Pavlisovi Galko vyslovil hlboké opovrhnutie.

Opozícia je podozrievavá

Firma Port Service, v ktorej Pavlis pôsobil ako predseda predstavenstva, sa pre neúspech v privatizácii Slovenskej plavby a prístavov v roku 2002 súdi o odškodné vyše 60 miliónov eur so štátnym Fondom národného majetku SR (FNM). Vtedajší predseda poslaneckého klubu za Smer v NR SR Robert Fico onedlho nominoval Pavlisa za člena dozornej rady fondu.

Viacerí opoziční poslanci majú podozrenie, že Pavlis pôsobí vo firme dodnes, pretože má voči spoločnosti pohľadávku, keďže jej poskytol peniaze ako pôžičku, aby mohla zaplatiť súdne poplatky v súvislosti so súdnym konaním proti štátu. Pavlis tvrdí, že od roku 2006 so spoločnosťou Port Service, a. s. nemá nič spoločné.

Druhým dôvodom na odvolanie ministra Pavlisa je podľa opozičných poslancov schválenie investičnej pomoci firme Duslo Šaľa vo výške 58 mil. eur. Šaliansky podnik taktiež ovláda súčasný minister financií v ČR Andrej Babiš. Matovič označil Babiša za sponzora strany Smer-SD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok