EÚ sa pokúsi o predbežnú dohodu s Gréckom

TA3 TASR
11.2.2015 00:45

Európska únia (EÚ) si dala za cieľ uzavrieť predbežnú dohodu s Gréckom. Neočakáva však, že sa jej podarí dosiahnuť zlom ešte tento týždeň na rokovaniach ministrov financií a lídrov EÚ, ani na budúci pondelok 16. februára, keď sa stretnú ministri financií eurozóny. Uviedla to dnes hovorkyňa Európskej komisie (EK) Mina Andreevová. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Euroskupina, neformálne združenie ministrov financií eurozóny, bude o Grécku rokovať v stredu 11. februára na mimoriadnej večernej schôdzi a tiež v pondelok 16. februára. A lídri EÚ, ktorí sa vo štvrtok 12. februára zídu na summite v Bruseli, majú okrem iných bodov na programe rokovaní aj Grécko.

Podľa hovorkyne však Brusel nepredpokladá, že sa predstaviteľom EÚ podarí uzavrieť konečnú dohodu o gréckom dlhu. Nemenový zdroj z Bruselu v tejto súvislosti uviedol, že EÚ si dala za cieľ pokúsiť sa aspoň o predbežnú dohodu. Grécko by tak získalo čas na ratifikáciu zmluvy národnými parlamentmi štátov EÚ pred vypršaním súčasného záchranného programu, ktorý sa skončí 28. februára.

Ľavicová vláda v Aténach sa snaží dosiahnuť novú dohodu o dlhu, ktorá by jej umožnila splniť predvolebné sľuby o zrušení úsporných opatrení.

Viacerí členovia eurozóny však Grécku odkázali, že aj keď sú ochotní vypočuť si jeho argumenty, neznamená to, že schvália návrhy Atén.

Andreevová na záver potvrdila, že predseda komisie Jean-Claude Juncker je v kontakte s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom a ďalšími predstaviteľmi, ale ich rokovania zatiaľ nepriniesli žiadne ovocie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok