Referendum odhalilo, akú máme slabú legislatívu, hovorí Wienk

SITA
7.2.2015 10:15

Referendum o ochrane rodiny odhalilo nedostatočnú legislatívu o inštitúte referenda, myslí si programová riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk. „Ukázalo sa, že na referendum máme ako spoločnosť 25 rokov po revolúcii nedostatočne upravené pravidlá,“ povedala Wienk pre agentúru SITA.

Referendum odhalilo, akú máme slabú legislatívu, hovorí Wienk

„Na rozdiel od volieb nikto nesleduje výdavky na referendové kampane, žiaden zákon nezdôrazňuje transparentnosť takýchto zdrojov a nenúti aktérov, ktorí vedú kampane pred referendom, zverejňovať svoje výdavky a príjmy,“ vyjadrila sa Wienk.

Konanie referenda podľa Wienk zároveň ukázalo, že nie je dostatočne upravená kampaň v médiách, ktoré si nemusia byť isté, či kampaň uverejniť alebo nie. „Toto by malo byť poučením pre celú spoločnosť, aby sa zmobilizovali parlamentné sily a aby sa zladili pravidlá, ktoré fungujú pre voľby a referendum,“ dodala aktivistka. Podľa Wienk súčasné dianie poukázalo na to, že aj referendum dokáže byť citlivá téma, ktorá zasiahne celú spoločnosť. „Aj do referenda môžu vstupovať rôzne skupiny s rôznymi záujmami, ktoré sa budú snažiť ovplyvňovať verejnú mienku a míňať na to finančné prostriedky. Takisto ako vo voľbách aj referendové otázky sú politickými otázkami, a mali by sme mať tie isté práva na informácie ako vo voľbách,“ uzavrela.

Referendum iniciované Alianciou za rodinu sa koná dnes, približne 4,4 milióna slovenských občanov môže hlasovať v 4 942 hlasovacích miestnostiach od 7:00 do 22:00. Tí, ktorí prídu k referendovým urnám, budú môcť odpovedať na tri otázky: 1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou? 2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova? 3. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok