Referendum: Aké sú postoje v jednotlivých stranách

TA3
6.2.2015 20:01

V niektorých stranách idú hlasovať všetci „do nohy,“ v iných budú plebiscit ignorovať. Nie všetky politické zoskupenia sú však v otázke referenda o rodine jednotné.

Referendum: Aké sú postoje v jednotlivých stranách
SITA

Smer-SD: Zúčastnite sa a slobodne hlasujte

Na referende sa zúčastní predseda Robert Fico, ale ako bude hlasovať, nepovedal. “Môj postoj je vyjadrený tým, čo urobil Smer pri Ústave, keď sme povedali, že manželstvo je jedinečný zväzok muža a ženy,“ vyjadril sa v diskusnej relácii.

„Už som povedal, že referendum je najvyššia forma demokracie a ako premiér sa na referende zúčastním. Od ústavného činiteľa sa očakáva, že takéto aktivity nebude ignorovať,“
zdôraznil neskôr na parlamentnej Hodine otázok.

Stranícka centrála Smeru dala krajským a okresným funkcionárom odporučenie, ako komunikovať k tejto téme. „Podľa strany Smer by ľudia mali využiť ústavné právo zúčastniť sa na referende iniciovanom občianskou spoločnosťou a slobodne vyjadriť svoj názor na referendové otázky,“ znie oficiálny postoj strany.

Väčšina poslaneckého klubu sa zrejme zúčastní a zahlasuje v duchu konzervatívnej tradície trikrát áno. Poslanec Ľuboš Blaha sa však vyjadril, že patrí k odporcom referenda a nezúčastní sa. V troch referendových otázkach vidí snahu ponížiť homosexuálnu menšinu.

KDH: Všetci budú hlasovať áno

Všetci poslanci KDH v sa v sobotu zúčastnia na referende a budú v ňom hlasovať na tri otázky trikrát áno. „Rodina je pre nás cestou, cieľom a kritériom pre správu vecí verejných,“ vysvetlil hlasovanie predseda Ján Figeľ.

OĽaNO: Takmer všetci pôjdu

Dvanásť z trinástich poslancov tohto hnutia sa podľa predsedu klubu Richarda Vašečku na referende zúčastní. Vašečka bude odpovedať na referendové otázky trikrát áno. Rovnako bude podľa neho hlasovať aj líder hnutia Igor Matovič.

Most-Híd: Odporúčanie nedali, referendum polarizuje

"Ja na referendum pôjdem," odpovedal predseda strany Béla Bugár. Ako presne bude hlasovať nepovedal, zdôraznil však, že v duchu kresťanskej viery.

Dodal, že jeho strana nedá záväzné odporúčanie členom ani sympatizantom. Podľa Bugára totiž referendum polarizuje spoločnosť. „Sme občianska strana, ktorá rešpektuje rozmanitosť v hodnotovo-etických otázkach. Účasť na referende je občianskym postojom a nemyslíme si, že máme právo radiť ľuďom, ako hlasovať.“

SDKÚ-DS: Odporúčajú účasť, názor je viacfarebný

SDKÚ-DS odporúča svojim voličom a sympatizantom účasť na referende. „Dôležité je nespochybňovať podstatu a zmysel referenda,“ doplnil Frešo. Presné odporúčanie, ktoré odpovede treba označiť, nedal. Poslanec Ľudovít Kaník sa vyjadril: „Ja sám hlasovať pôjdem a poviem svoj názor, ktorý nie je jednofarebný.“

SaS: Referendum je nenávistné, nepôjdeme

Poslanci NR SR za SaS na sobotňajšie referendum nepôjdu. Podľa Jany Kiššovej je referendum nenávistné a falošné. „Nie je za niečo, ale proti niekomu,“ konštatovala.

Sieť: Procházka pôjde, Beblavý nie

Strana Sieť nedala v súvislosti s referendom jasné odporúčanie pre svojich priaznivcov. Radoslav Procházka hovorí, že hlasovať pôjde, pretože sa zúčastnil na každom referende.

Poslanec Siete Miroslav Beblavý, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke SDKÚ-DS, nepôjde hlasovať.

SMK: Hlasujte podľa tradičných hodnôt

Strana maďarskej komunity vyzvala svojich priaznivcov, aby sa zúčastnili na nadchádzajúcom referende, ktoré chápu ako hlasovanie o ochrane rodiny.

"Nakoľko sme konzervatívnou aj kresťanskou stranou a presadzujeme tradičný model rodiny, tak v tomto duchu vyzývame svojich priaznivcov, aby sa zúčastnili na referende 7. februára a hlasovali podľa tejto hodnoty. Čo to pre nich znamená, to už necháme na našich priaznivcov," povedal predseda József Berényi. On sám sa na referende zúčastní a bude trikrát hlasovať za.

SNS: Hlasujte 3x áno!

V stanovisku strany zaznelo jednoznačné odporúčanie hlasovať trikrát áno. „Musíme však zdôrazniť, že našim jasným postojom chceme, aby boli určené mantinely a hranice, a aby v dôsledku priznávania práv jednej menšine, neboli porušené práva detí,“ informovali vo vyhlásení národniari.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok