Referendum o rodine: Hlavné argumenty jeho zástancov a odporcov

TA3
7.2.2015 12:01

Aktivisti na uliciach, televízne debaty či diskutéri na sociálnych sieťach počas posledných týždňov riešili najmä jednu tému: takzvané referendum o rodine. Aké sú argumenty jeho zástancov a odporcov k jednotlivým otázkam?

Referendum o rodine: Hlavné argumenty jeho zástancov a odporcov
SITA

Referendum  zorganizovala Alianciu za rodinu. Spolu s kresťanskými organizáciami radí zaškrtnúť pri otázkach trikrát áno. Odporcovia referenda, najmä liberáli či LGBTI organizácie, zase radia referenda sa nezúčastniť.

1. otázka: Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?

Vďaka dohode Smeru-SD s KDH sa do ústavy už dostala definícia: "Manželstvo je jedinečným zväzkom medzi mužom a ženou. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru." Odporcovia referenda preto zdôrazňujú, že plebiscit aj tak nič nezmení.

Aliancia za rodinu rozbehla petíciu, v ktorej bola zadefinovaná táto otázka ešte pred hlasovaním v parlamente. Na čo je teda dobré hlasovať? „Rozhodneme sa, akým smerom by sa naša krajina mala uberať, aké sú jej hodnoty,“ tvrdí Aliancia k prvej otázke.

Aliancia chce ukotviť hodnoty manželstva, lebo „len muž a žena sú schopní splodiť dieťa a vytvoriť rodinu, v ktorej bude dieťa najlepšie prosperovať.“

Spolužitia párov rovnakého pohlavia však už reálne existuje, v niektorých krajinách ma aj právny základ. „Dnes viac ako 70 % obyvateľov Európskej únie žije v krajinách, ktoré dávajú možnosť párom rovnakého pohlavia uzavrieť minimálne registrované partnerstvá,“ vysvetľujú odporcovia referenda a dodávajú, že to nemá vplyv na pôrodnosť.

TB-LGBTI_KatarinaAcel-4.jpg

2. otázka: Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?

Aliancia za rodinu považuje manželstvo ženy a muža za najlepší priestor pre výchovu detí. Chce od štátu, aby nastavil adopčnú politiku tak, aby sa bral v prvom rade ohľad na záujem dieťaťa mať kompletnú rodinu s otcom a matkou.

Aliancia tvrdí, že na Slovensku nie je dostatok detí z detských domovov, ktoré sú právne voľné pre adopcie, a preto treba uprednostniť manželské páry. Adopciu detí pármi rovnakého pohlavia považujú organizátori referenda za experiment.

Reálne však žije mnoho detí v neúplnej rodine, vychovávajú ich slobodné matky, rozvedení alebo ovdovení rodičia. Odporcovia referenda upozorňujú: „Štát nemôže deťom garantovať právo na otca a matku jednoducho preto, že nie je v jeho moci vrátiť rodičov deťom, ktoré ich dnes z rôznych dôvodov nemajú.“

Odporcovia plebiscitu sa pýtajú, či si dnes deti vyrastajúce v rodinách párov rovnakého pohlavia nezaslúžia rovnakú právnu ochranu ako ostatné. Či by partner biologického rodiča, ktorý sa reálne spolupodieľa na starostlivosti o dieťa, nemal mať možnosť si toto dieťa osvojiť.

JAK_6363.JPG

3. otázka: Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?

Aliancia za rodinu sa obáva, že sexuálna výchova v plnej kompetencii školy by mohla zastihnúť dieťa ešte nezrelé, prípadne by mohla byť prezentovaná nevhodným spôsobom. Podľa Aliancie majú rodičia „právo nesúhlasiť so spôsobom výchovy, ktorý je proti ich presvedčeniu.“ V ich ponímaní by sa mala skôr preferovať výchova k manželstvu a rodičovstvu.

Odporcovia referenda dôvodia, že už dnes je nastavená legislatíva tak, že rodičia majú právo konzultovať s vedením školy metódy vyučovania či vybrať si školu podľa svojho vierovyznania, národnosti a svetonázoru.

Deti sa aj tak prostredníctvom internetu, či od kamarátov, dozvedajú o sexuálnych témach skoro. Školení učitelia by podľa odporcov referenda mali byť profesionálnymi a odbornými sprievodcami týmito vedomosťami.

Spracované podľa alianciazarodinu.sk a nejdeme.sk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok