Nemáme peniaze na nové stíhačky, zrejme si prenajmeme Gripeny

SITA TA3
30.1.2015 13:11

Slovenskí vojaci budú veľmi pravdepodobne lietať na švédskych stíhačkách Gripen. Po rokovaní so švédskym ministrom obrany Petrom Hultqvistom slovenský minister Martin Glváč zdôraznil, že dnešným dňom začínajú oficiálne rokovania o možnosti prenájmu letových hodín.

Český model

„Slovensko nemá finančné prostriedky na nákup nových stíhačiek a zatiaľ nám nikto neponúkol podobný model ako švédska strana,“ zdôraznil Glváč. Tento model dohodli v Českej republike, nám sa zdá veľmi výhodný a my teraz musíme riešiť, ako zabezpečiť naše záväzky voči NATO po skončení abonetnej zmluvy na ruské stíhačky v novembri 2016, vysvetlil Glváč.

Bez spresnenia ceny

Minister obrany Glváč vyhlásil, že v najbližších týždňoch sa uskutočnia veľmi dynamické rokovania. Nedá sa hovoriť o počte stíhačiek, ktoré potrebujeme. Hovoríme o 1 000 až 1 200 letových hodinách, vysvetlil šéf rezortu obrany. Dodal, že sa zatiaľ nedá spresniť ani cena. Suma by ale nemala byť výrazne vyššia ako dnes platíme za prevádzku stíhačiek. „To je našou výzvou dostať sa k tejto cene, aby nešlo o výrazné navyšovanie finančných prostriedkov a naši piloti mali modernú techniku,“ vyhlásil Glváč.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok