Trump privítal v Bielom dome tureckého prezidenta

TA3 TASR
16.5.2017 21:46

Americký prezident Donald Trump privítal v Bielom dome tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana "s veľkou cťou", ako povedal následne novinárom.

Čelia spoločnému nepriateľovi

Obaja prezidenti sa po rokovaní zaviazali zlepšiť vzťahy medzi svojimi krajinami, ktoré poškodili roky sporov o občiansku vojnu v Sýrii a rozličné skupiny bojujúce v nej, a to napriek americkému plánu vyzbrojiť kurdských bojovníkov v Sýrii, s ktorým Turecko nesúhlasí.

"Dnes čelíme novému nepriateľovi v boji s terorizmom a opäť sme sa rozhodli čeliť tejto hrozbe spoločne," uviedol po stretnutí Trump. Pripomenul, že "Turci čelili v uplynulých rokoch a dokonca i nedávno strašným teroristickým útokom".

Zablahožel mu k víťazstvu

Erdogan zablahoželal Trumpovi k "legendárnemu triumfu" v novembrových prezidentských voľbách. A poznamenal, že USA a Turecko spolupracujú v OSN, NATO i skupine krajín G-20.

Prvé osobné stretnutie Trumpa a Erdogana sa uskutočnilo v čase, keď sa na amerického prezidenta zniesli obvinenia, že sa podelil s ruskými štátnymi predstaviteľmi o tajné informácie o skupine Islamský štát, ktoré USA mali od spojeneckej tajnej služby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok