Umelec si pamiatku Osvienčimu uctil po svojom: Simpsonovcami v koncentráku

TA3
28.1.2015 20:02

Taliansky umelec AleXsandro Palombo sa rozhodol pre netradičný spôsob, ako si pripomenúť 70. výročie oslobodenia Auschwitz-Birkenau. Palombo nakreslil sériu obrázkov s rodinou Simpsonovcov a známe žlté postavičky umiestnil do nacistického koncentračného tábora.

Umelec si pamiatku Osvienčimu uctil po svojom: Simpsonovcami v koncentráku
aleXsandro Palombo

Nikdy viac

K nemeckých koncentračných táboroch Auschwitz-Birkenau na území dnešného Poľska zomrelo viac ako 1,1 milióna väzňov, niektoré odhady sa prikláňajú až k číslu 4 milióny. Nacisti sa snažili znižovať počet väzňov neľudskými podmienkami, ťažkou otrockou prácou a vraždením v plynových komorách.

Umelcovi však nejde o žiadne žartovanie, ani satiru. Celú sériu nazval "The Simpsons NEVER AGAIN (nikdy viac)".

"Nikdy viac je výzvou k zamysleniu, cieľom umeleckého diela je zvýšiť povedomie, je to obvinenie intolerancie a úder proti neľudskosti," vyjadril sa umelec pre denník The Jerusalem Post.

"Musíme vzdelať novú generáciu a povedať jej, čo sa stalo. Musíme to robiť bez obalu, znovu a znovu, a to prostredníctvom faktov a desivých obrázkov, ktoré odrážajú hrôzu holokaustu a vyhladenie miliónov ľudských bytostí. Jedine pamäťou dokážeme bojovať proti rasizmu, antisemitizmu, homofóbii a všetkým formám intolerancie, ktorá ohrozuje spoločnosť."

Homer v plynovej komore

Postavičky Homera, Marge, Barta, Lisy a Maggie nechal prejsť všetkými známymi miestami v táboroch Auschwitz-Birkenau ako väzňov. Dokonca celú sériu zakončil obrázkom plynovej komory.

K Simpsonovcom pridal aj záber na Annu Frankovú za ostnatým drôtom koncentračného tábora. Židovskú rodinu Frankovcov ukrývajúcu sa v podkroví amsterdamského bytu, po prezradení deportovali v poslednom vlaku, ktorý odchádzal z Holandska do nacistických táborov.

Tam rodinu rozdelili, prežil len otec Otto Frank. Denník židovského dievčaťa vyšiel celosvetovo v miliónových nákladoch. Nie je to prvýkrát, čo Palombo prekreslil Simpsonovcov, aby upozornil na aktuálne témy alebo na významné výročie.

Marge aj Popoluška ako obete násilia

V novembri pri príležitosti Medzinárodného dna boja proti násiliu páchanému na ženách z Marge Simpsonovej urobil obeť násilia. Neskončil však len pri ženskej postavičke zo Simpsonovcov. S modrinami skončila aj Popoluška alebo malá morská víla Ariel.

Snehulienku zase nakreslil na vozíčku, aby upriamil pozornosť na Medzinárodný deň zdravotne postihnutých osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok