Blaha je zdesený, slovenskí neonacisti si dovoľujú čoraz viac

TA3 SITA
16.5.2017 15:41

Členovia Komisie NR SR pre boj proti fašizmu sa zhodli na potrebe posilnenia represie, riešení sociálnych otázok a osvetovom pôsobení medzi mládežou. Ako po rokovaní komisie povedal predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha, pri ktorom komisia vznikla, mladým treba predstaviť pozitívne vzory zo slovenskej minulosti.

Hlasovali všetci okrem koltlebovcov

"Ľudová strana Naše Slovensko nemôže byť vlasteneckou stranou, veď Adolf Hitler chcel vyvraždiť Slovanov," zdôraznil Blaha. Podľa Blahu členovia komisie sú zdesení, čo si už na Slovensku neonacisti dovoľujú, ako sa hlásia otvorene k nacistickým symbolom či popierajú holocaust.

„Slovenská národná identita je protifašistická. Bola postavená na SNP. Fašizmus je dnes pre slovenskú spoločnosť veľká hrozba,“ vyhlásil Blaha s tým, že zrejme bude treba v zákonoch striktne zadefinovať pojmy ako antisemitizmus.

Parlamentný výbor pre európske záležitosti schválil vlani v októbri zloženie Komisie NR SR pre boj proti fašizmu. Vznik komisie schválil výbor už v júni. S výnimkou ĽSNS za zloženie komisie hlasovali všetci prítomní členovia na rokovaní. Za politické kluby sú členmi komisie poslanci: Ľuboš Blaha, Katarina Csefalvayova, Anton Hrnko, Juraj Droba, Viera Dubáčová a Milan Krajniak. Nominácie si vyberali jednotlivé poslanecké kluby.

Členstvo v komisii je čestné

Členmi komisie sú aj osobnosti, ktoré sú uznávané v boji proti extrémizmu a dlhodobo prispievajú k šíreniu hodnôt tolerancie, solidarity a medziľudskej vzájomnosti. Členstvo v komisii je čestné. Za občiansku spoločnosť sú členmi Pavel Traubner, Dušan Kováč, Pavol Mešťan, Ingrid Kosová, Radoslav Sloboda, Martin Krno, Alena Krempaská a Andrej Findor.

V komisii sú podľa jej predsedu Ľuboša Blahu predstavitelia veľmi odlišných politických prúdov, ktorí majú často diametrálne odlišné názory na domácu či zahraničnú politiku a ktorých spája iba snaha o elimináciu fašizmu, nacizmu, xenofóbie, rasizmu a ďalších foriem intolerancie a neznášanlivosti. Na tejto širokej platforme bude komisia pracovať a odporúčať svoje návrhy na riešenie tejto problematiky.

„Nespája nás nič iné ako antifašizmus. Komisia len vytvára možnosť pre politikov, odborníkov a aktivistov, aby prezentovali svoje návrhy na boj proti fašizmu a ponúkali ich predstaviteľom exekutívy a verejnej správy, ktorých si budeme prizývať. Nie je to žiaden klub ani spolok, ale pracovný priestor pre vecnú a konštruktívnu debatu o tom, ako poraziť pravicový extrémizmus. V tomto sa musia vedieť zhodnúť všetci, tak ľavičiari, ako aj pravičiari,“ povedal Blaha.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok