Polícia bráni utečencom v návrate do sýrskeho Kobani

SITA
27.1.2015 16:19

Turecká polícia zasiahla slzotvorným plynom proti utečencom a Kurdom, ktorí sa snažili prejsť cez turecké hranice do Sýrie a vrátiť sa do oslobodeného mesta Kobani. Z mesta kurdskí bojovníci len včera vyhnali povstalcov z extrémistickej skupiny Islamský štát (IŠ), ktoré Kobani okupovali štyri mesiace.

Polícia bráni utečencom v návrate do sýrskeho Kobani
SITA/AP

Turecko tiež zablokovalo cesty vedúce z krajiny smerom k mestu. Dôvodom je, že oblasť ešte nie je bezpečná a môžu sa v nej nachádzať míny. Skupiny Kurdov z pohraničného mesta Suruc a okolitých dedín sa zhromaždili pri hraniciach, aby prešli na sýrsku stranu a spolu s kurdskými bojovníkmi oslavovali dobytie Kobani. Polícia im však v prekročení hranice zabránila. „Potrvá mesiace, kým bude mesto bezpečné, pretože všetky budovy treba preveriť, či tam nie sú bomby a míny,“ povedal miestny politik Adham Basho.

Letný postup islamistov na Kobani spôsobil útek miestneho obyvateľstva, ktoré našlo útočisko najmä v susednom Turecku. Odhaduje sa, že v bojoch o mesto zahynuli stovky ľudí. Kurdským milíciám Pešmerga sa Kobani podarilo dobyť za pomoci náletov Američanmi podporovanej koalície, ktorá v Sýrii útočí proti pozíciám IŠ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok