Poslanci začali prvú schôdzu minútou ticha, čaká ich aj civilné právo

TA3, SITA, TASR
27.1.2015 13:50

Poslanci si v úvode schôdze pri príležitosti 70. výročia oslobodenia koncentračného tábora Osvienčim minútou ticha uctili obete holokaustu a terorizmu.

Uctili si obete holokaustu

Rekodifikácia civilného práva po viac ako 50-tich rokoch ako aj prezidentom vrátené novely zákona o verejnom obstarávaní a Zákonníka práce čakajú poslancov na 46. schôdzi parlamentu, ktorú otvoril predseda národnej rady Peter Pellegrini.

Poslanci si v úvode schôdze pri príležitosti 70. výročia oslobodenia koncentračného tábora Osvienčim minútou ticha uctili obete holokaustu a terorizmu.

Neúspešné opozičné návrhy

Plénum o obchvate Bratislavy diskutovať nebude. Väčšina snemovne nepodporila návrhy Pavla Freša (SDKÚ-DS) a Pavla Zajaca (KDH), ktorí žiadali, aby bola do 15 dní predložená správa k diaľnici D4 a rýchloceste R7 tvoriace obchvat hlavného mesta. Poslanci chceli rokovať najmä o forme jeho výstavby a tiež o cene.

Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) sa zase neúspešne dožadoval, aby správa o verejných obstarávaniach, na ktorých sa zúčastnila bývalá spoločnosť Pavla Pašku (Smer-SD) Medical Group SK, bola okrem zdravotníckeho výboru prerokovaná aj v pléne.

Jozef Mikloško (KDH) si chcel predvolať verejnú ochrankyňu práv Janu Dubovcovú, aby prišla vysvetliť svoje výroky o referende. "Má právo povedať, že na referendum nejde, pýtam sa však, ako bráni naše ľudské práva, ak spochybňuje ústavu a zákony?" odkázal Mikloško. Ani iniciatíva však neprešla.


Daniel Lipšic (nezaradený) sa dožadoval predloženia správy o projekte výstavby univerzitnej nemocnice formou PPP. "Projekt vláda utajovala zjavne protiprávne, teraz bol schválený, vychádza však z absurdných čísel. Je to projekt za šesť miliárd eur. Ak má vláda dobré argumenty, mala by sa tak vážna téma stať predmetom rokovania NR SR," povedal. Na aktuálnu schôdzu parlamentu je už zaradená informácia ministra zdravotníctva o výstavbe tejto nemocnice, Lipšic však trval na správe.


Do parlamentu nepríde ani správa o tom, či je možné "uchrániť peniaze drobných veriteľov Váhostavu pred podvodnou reštrukturalizáciou". Dokument si pýtal Alojz Hlina (nezaradený). Poslanci neuvidia ani správu o stave čerpania eurofondov, ktorej sa dožadoval Miroslav Beblavý (nezaradený). Dôvodom jeho návrhu je "doterajšie katastrofálne nečerpanie fondov".


Mikuláš Huba (nezaradený) vyzval poslancov, aby poskytli časť účelového zariadenia NR SR v Častej-Papierničke ukrajinským deťom. Riešiť to chce na poslaneckom grémiu, ktoré predseda NR SR Peter Pellegrini sľúbil zorganizovať.

Reforma civilného práva aj vrátené novely

Poslancov na tejto schôdzi čaká civilné právo. Civilný sporový poriadok, Civilný mimosporový poriadok a Správny súdny poriadok nahradia Občiansky súdny poriadok z roku 1963. Navrhované nové normy patria dôležitosťou i rozsahom k najväčším právnym reformám od vzniku samostatnej SR. Každý zo zákonov má okolo 500 paragrafov.

Po posunutí právnych noriem do druhého čítania sa vytvorí priestor na zapracovanie pripomienok, návrhy nepôjdu na marcovú schôdzu, definitívne hlasovanie sa predpokladá až v máji alebo júni. 

Novely, ktoré vrátil prezident Andrej Kiska, prerokujú poslanci ešte v tomto týždni. Novele zákona o verejnom obstarávaní, podľa ktorej by sa na verejných obstarávaniach mohli zúčastňovať len spoločnosti so známou vlastníckou štruktúrou, prezident vyčíta, že nemusí byť účinná v praxi. 

Novelou Zákonníka práce chce vláda dosiahnuť vyrovnanie mzdových platových podmienok agentúrnych a interných zamestnancov, ak obaja vykonávajú rovnakú alebo podobnú činnosť. V prípade nedodržania tejto podmienky má zodpovednosť za doplatenie rozdielu niesť agentúra aj užívateľský zamestnávateľ. O vrátenie právnej normy parlamentu prezidenta žiadali zamestnávatelia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok