Kaliňák spúšťa Elektronický kontraktačný systém, má zefektívniť verejné obstarávanie

TASR TA3
22.1.2015 11:37

Ministerstvo vnútra spúšťa od začiatku februára ostrú prevádzku Elektronického kontraktačného systému, čo je nástroj na zefektívnenie procesov verejného obstarávania. "Štátny e-bay" predstavil na tlačovej konferencii minister vnútra Robert Kaliňák.

Elektronické trhovisko funguje od júla

Prvá súčasť EKS, Elektronické trhovisko, bola spustená 1. júla 2014. Ide o systém plne elektronizovaného zadávania ponúk a nákupov tovarov, stavebných prác alebo služieb, ktoré sú bežne dostupné na trhu.

EKS je ďalším zo súboru opatrení vlády v boji proti korupcii. Cez Elektronické trhovisko, ako prvej súčasti EKS, musia povinne nakupovať bežné tovary a služby, ako aj stavebné práce do určitého limitu všetky štátne inštitúcie a samosprávy. Tento nástroj odstraňuje akékoľvek možnosti ovplyvňovať výsledok verejnej súťaže.

Trhovisko pre štát, obce aj župy

Na Elektronickom trhovisku má povinne nakupovať štát, obec, vyšší územný celok, ako aj organizácie, ktoré sú nimi zriadené či majetkovo prepojené, ak hodnota tovaru, služieb či stavebných prác presahuje 1000 eur a dosahuje 134.000 eur v prípade štátu, respektíve 207.000 eur v prípade ostatných obstarávateľov. Pri stavebných prácach predstavuje horný finančný limit 5.186.000 eur.

Okrem Elektronického trhoviska nasledujú ďalšie dva nástroje. Ide o Dynamický nákupný systém, ktorý má zabezpečiť, aby sa do verejných súťaží mohlo zapojiť čo najviac dodávateľov.

Tretím je Elektronická podpora procesov, teda poskytovanie informácií, vysvetľovanie či publikovanie dobrej praxe. Dodávateľom EKS pre ministerstvo vnútra je konzorcium Anasoft, Slovak Telekom a Tlačová agentúra Slovenskej republiky.

Pozrite si záznam z tlačovej besedy premiéra Fica a ministra Kaliňáka

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok