Vo vraku 2600-ročnej antickej lode našli kov z legiend o Atlantíde

TA3
17.1.2015 13:22

Nič podobné sa ešte nikdy nenašlo. Vo vraku antickej lode našli bloky kovu, ktorý sa spomína v legendách o stratenej Atlantíde. Vedci orichalkum doteraz poznali len z niekoľkých ozdôb.

Vo vraku 2600-ročnej antickej lode našli kov z legiend o Atlantíde
Superintendent of The Sea Office

Vrak pri pobreží Sicílie

Potápači našli ingoty, teda bloky odliateho orichalka, v stroskotanej lodi pri pobreží Sicílie. Náklad kovu smeroval do Gely v južnej Sicílii zrejme z Grécka alebo z dnešného Turecka. Loď pri vplávaní do prístavu zachytila búrka.

"Vrak datujeme do prvej polovice šiesteho storočia pred Kristom," povedal archeológ Sebastiano Tusa. "Našiel sa približne 300 metrov od pobrežia Gely, v hĺbke 3 metrov."

Vo vraku sa našlo 39 blokov tohto kovu. Ide o unikátny nález. "Nič podobné sa ešte nenašlo," povedal Tusa. "Poznáme orichalkum len zo starovekých textov a z niekoľkých ozdobných objektov."

orichalcum-ingolty.jpg

Vo vraku sa našlo 39 blokov orichalka.

Spomínal ho už Platón

Orichalkum sa dlho považuje za tajomný kov, o jeho pôvode sa viedli dlhé diskusie. Podľa gréckej mytológie vynašiel kov Kadmos, ktorý bol zakladateľom a kráľom mesta Téby s nepremožiteľnou armádou.

Štyri storočia pred Kristom grécky filozof Platón zmienil orichalkum v jednom zo svojich filozofických dialógov. Podľa Platóna bolo orichalkum druhým najhodnotnejším kovom hneď po zlate. Z Platónovho dialogu Kritias vieme, že sa mal ťažiť priamo v bájnej Atlantíde. Použil sa napríklad na pokrytie vnútorných stien Poseidónovho chrámu, ktorý bol podľa legiend duchovným centrom ostrova.

Legendárny ostrov, ktorý sa po prírodnej katastrofe prepadol do mora, sa vraj „ligotal červeným odleskom od orichalka.“

Ak sa máme držať Platónových opisov, Atlantída sa mala nachádzať „za Herkulovými stĺpmi“ – teda za dnešným Gibraltárskym prielivom. Profesor Tusa, ktorý propaguje nález kovu pri sicílskej Gele, si myslí, že Atlantída v skutočnosti neexistovala. „Myslím si, že to bola len Platónova metafora. Ale bol by som šťastný, ak by príbeh Atlantídy pokračoval a podporil našu fantáziu,“ povedal pre britský Mail Online.

Orichalkum sa v priebehu histórie spomína ako vzácny kov, ale v skutočnosti ide o zliatinu. Pozostáva predovšetkým zo zmesi medi a zinku. Kusy orichalka nájdené pri Gele prešli röntgenom. Zistilo sa, že 75 až 80 percent z neho je meď, 15 až 20 percent zinok a v blokoch sa nachádza aj malé percento niklu, olova a železa.

Athanasius_Kircher's_Atlantis.gif

Takto si predstavovali polohu Atlantídy v 17. storočí.

Našla sa aj socha bohyne

Okrem vzácnych prútov sa našli aj grécke vázy a terakotová socha bohyne Demeter. "Nález potvrdzuje, že zanedlho po založení sa mesto Gela stalo bohatým centrom s remeselníckymi dielňami špecializovanými na výrobu cenných artefaktov," povedal Tusa. Prúty orichalka boli určené práva pre tieto remeselné dielne, aby sa z nich vytvorili vysoko cenené dekorácie.

Tím plánuje vyzdvihnúť celý vrak lode. "Poskytne to cenné informácie o ekonomickej situácii starovekej Sicílie," dodal Tusa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok