Matovič: Urobíme všetko, aby po voľbách vznikla alternatíva bez Smeru

SITA
10.1.2015 17:18

Hnutie OĽaNO urobí podľa jeho lídra Igora Matoviča všetko, aby po budúcich parlamentných voľbách vznikla alternatíva bez Smeru-SD a SNS.

Matovič: Urobíme všetko, aby po voľbách vznikla alternatíva bez Smeru

„Urobíme všetko preto, aby po voľbách 2016 vznikla alternatíva bez zlodejskej organizovanej zločineckej skupiny s názvom Smer. Hovorím to s plným vedomím, lebo keď si prečítame Trestný zákon, Smer spĺňa všetky parametre organizovanej zločineckej skupiny – existuje dlhší čas, má viacero členov a koná v zhode pri páchaní korupcie a následnej legalizácii príjmov z trestnej činnosti. Toto sú podmienky, ktoré Trestný zákon vyžaduje pri definícii organizovanej zločineckej skupiny a Smer sa takto správa,“ povedal pre agentúru SITA Matovič. Vládnemu Smeru-SD podľa jeho slov po ďalších voľbách OĽaNO istotne pomáhať nebude.

„Takej bande my určite asistovať nebudeme. Zároveň urobíme všetko preto, aby alternatíva bez tejto bandy vznikla. Znamená to aj kompromisy, ale o tom sú koaličné rokovania. Keď to stroskotá na egách opozičných lídrov, nech si to zodpovedajú svojim voličom. Chceme, aby po 2016 Smer postupne skončil na smetisku dejín, ako skončilo HZDS, lebo má rovnaké kvality, len to robí sofistikovanejšie,“ dodal predseda obyčajných ľudí.

Ak voliči vo voľbách rozhodnú, že strany mimo Smeru získajú v parlamente väčšinu, bude to Matovič považovať za príkaz zo strany voličov, aby sa pokúsili s týmito stranami dohodnúť na vytvorení alternatívy bez Smeru. „Ak sa nebudeme vedieť spoločne dohodnúť, myslím si, že z nás voliči budú smutní,“ dodal.

Ak by dnes boli predčasné voľby dnes, opozícia by podľa lídra Obyčajných ľudí nebola schopná vytvoriť stabilnú vládu. Vzťahy sa podľa Matoviča kryštalizujú a treba niekoľko desiatok rozhovorov aj medzi lídrami opozičných strán, aby pochopili a aby ich možno voliči verejným dopytom dotlačili k vzájomnej spolupráci.

„Samozrejme, treba tri potenciálne nevesty, Sieť, Most-Híd a KDH takisto primäť k verejnému záväzku, že po voľbách so Smerom nepôjdu. Obávam sa, že budú robiť všetko možné preto, aby takýto záväzok nepovedali. A nikto z nich ešte takýto záväzok verejne nedal. To je základ, aby ste vedeli, s kým sa idete baviť. Lebo, keď sa máte baviť s človekom, ktorý rozmýšľa o spolupráci so Smerom, mali by ste to ľuďom povedať. Aby vo voľbách vedeli - keď volím Sieť, volím de facto Fica, keď volím Most-Híd, volím Fica, keď volím KDH, volím Fica. Keď volím ostatných, volím alternatívu bez Fica. To je fér, všetci by sa mali takýmto spôsobom vyjadriť,“ zdôraznil Matovič.

Predseda OĽaNO drží palce SaS aj hnutia NOVA, aby sa samostatne dostali do parlamentu. Opozičné strany, ktoré to so Slovenskom myslia vážne, by si podľa neho mali k sebe nájsť cestu. „Očakávam, že strany, ktoré budú v pásme ohrozenia s preferenciami 2 až 4 percent, sa budú správať zodpovedne a vytvoria nejaký spoločný blok a pôjdu do volieb spoločne, aby hlasy ich voličov neprepadli,“ uzavrel líder obyčajných ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok