Kraft sa stal celkovým víťazom Turné štyroch mostíkov

TASR
6.1.2015 19:00

Rakúsky skokan na lyžiach Stefan Kraft sa stal celkovým víťazom 63. ročníka Turné štyroch mostíkov. Cieľovú prémiu vo výške 20.000 švajčiarskych frankov a sošku "Zlatého orla" si definitívne zabezpečil vďaka tretiemu miestu na záverečnom podujatí na domácej pôde v Bischofshofene.

Kraft sa stal celkovým víťazom Turné štyroch mostíkov
SITA/AP

Derniéra sa stala korisťou jeho krajana Michaela Hayböcka, pre lídra Svetového pohára je to prvé víťazstvo v prestížnom seriáli. Kraft v konečnom účtovaní Turné predstihol Hayböcka o šesť bodov.

Rakúsko tak zaznamenalo rekordný siedmy celkový triumf za sebou. Vlani sa z víťazstva na úvodnom vrchole sezóny nečakane tešil Thomas Diethart, v rokoch 2013 a 2012 Gregor Schlierenzauer, predtým si trofeje odniesli Thomas Morgenstern, Andreas Kofler a Wolfgang Loitzl. Kraft sa postaral o celkovo 16. rakúsky úspech, skokanská veľmoc číslo jeden tak v historickej tabuľke dostihla Fínov. Reprezentanti z krajiny tisícich jazier zvíťazili na Turné naposledy v roku 2008, keď získal Janne Ahonen rekordný piaty titul.

S Kraftom sa pred začiatkom Turné príliš nepočítalo, víťazstvom v ouvertúre v Oberstdorfe sa však razom zaradil medzi hlavných ašpirantov na titul. Na Nový rok v Garmisch-Partenkirchene skončil šiesty, po druhom mieste na innsbruckom Bergiseli si pred trojkráľovým vyvrcholením v Bischofshofene vytvoril pred krajanom Michaelom Hayböckom sľubný náskok 23,1 bodu, ktorý pretavil v životný úspech.

Kraft je vo veku 21 rokov a 238 dní najmladším víťazom Turné od sezóny 1996/1997, keď si prvenstvo vybojoval vtedy iba 17-ročný Slovinec Primož Peterka. Po celkovom triumfe sa Rakúšan cítil ako v siedmom nebu. "Je to neuveriteľne ocitnúť sa v spoločnosti hviezdnych mien, ktoré vyhrali Turné. Pred začiatkom súťaže som bol trochu nervózny a napokon to bolo o chlp, pretože Miki Hayböck dnes skákal výborne a dal do toho všetko. Základ úspechu som položil v Oberstdorfe. Dôležitá bola stabilita výkonov. S Mikim určite spolu usporiadame nejakú party a oslávime naše úspechy. Sme dobrí kamaráti, na podujatiach Svetového pohára bývame spolu na izbe," pobedal Kraft do kamier rakúskej televízie ORF.

Hayböck v Bischofshofene potvrdil, že mu tamojší mostík veľmi sedí. Víťaz kvalifikácie pristál v prvom kole na značke 137,5 m, predviedol elegantný telemark a usadil sa na čele o 9,5 bodov pred Kraftom. V druhom kole dosiahol výkon 136,5 m a zvíťazil suverénnym spôsobom o 11,3 bodu pred 42-ročným japonským veteránom Noriaki Kasaiom, na celkový triumf na Turné mu to však nestačilo. "Vždy som sníval o tom, že prvé víťazstvo vo Svetovom pohári dosiahnem práve na Turné v Bischofsfofene. Je to fantázia. Veľmi ma teší aj to, že z Turné odchádzam v žltom tričku pre vedúceho pretekára SP." Štvornásobný olympijský šampión Švajčiar Simon Ammann, ktorému v jeho zbierke úspechov chýba iba titul z Turné, v 2. kole neustál doskok a spadol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok