Brusel ochromili traktory, farmári protestovali proti zóne voľného obchodu

TASR TA3
19.12.2014 14:24

Stovky belgických a zahraničných farmárov a odborárov protestovali dnes v Európskej štvrti v Bruseli proti rokovaniam EÚ a USA o vytvorení transatlantickej zóny voľného obchodu.

Brusel ochromili traktory, farmári protestovali proti zóne voľného obchodu
TASR/AP
Belgium_EU_Farmers_Protest-db4bd336f7b846be8146dab8b5cee08c.jpg

Politikov zo summitu nestihli

Protest sa mal pôvodne konať v druhý deň bruselského summitu lídrov EÚ. Ten sa však predčasne skončil už v noci nadnes a jeho účastníci medzitým z Bruselu odcestovali.

Na demonštrácii v Európskej štvrti sa podľa belgických médií zišlo viac ako 1000 farmárov. K Belgičanom sa pridali aj ich kolegovia z Francúzska, Nemecka a Holandska, uviedol server flandersnews.be.

Dopravný kolaps

Demonštrácia na Schumanovom kruhovom objazde a následný protestný pochod spôsobili dopravný chaos v okolí európskych inštitúcií.

Farmári upozorňovali na svoje požiadavky aj zapaľovaním pneumatík a odpaľovaním zábavnej pyrotechniky.


Protest zorganizovala aliancia belgických farmárov, odborárov a environmentalistov, ktorí nesúhlasia s úspornými opatreniami belgickej vlády podporovanými EÚ. Vyjadrujú tiež odpor proti rokovaniam o vytvorení transatlantickej zóny voľného obchodu, ktorá by podľa nich prospela len veľkým nadnárodným spoločnostiam. Podľa agentúry AP sa tiež obávajú, že by dohoda viedla k ďalším škrtom v poľnohospodárskom sektore.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok