Zmluvu o Vodnej elektrárni Gabčíkovo považujeme za neplatnú, tvrdí Žiga

SITA
14.12.2014 13:51

Zmluvu o prenájme a prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo podľa ministra životného prostredia Petra Žigu (SMER-SD) považujeme za neplatnú a protizákonnú. Prenájom Vodnej elektrárne Gabčíkovo Slovenským elektrárňam je aj v rozpore s medzinárodnou zmluvou, ktorú máme s Maďarskom.

Zmluvu o Vodnej elektrárni Gabčíkovo považujeme za neplatnú, tvrdí Žiga

V nej sa hovorí, že takéto vodné dielo nemôže byť súčasťou privatizácie. Vodnú elektráreň má navyše podľa tejto zmluvy prevádzkovať národný prevádzkovateľ, čo Slovenské elektrárne nie sú, lebo 66 percent patrí talianskej spoločnosti Enel. Minister to povedal dnes v diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť TU

V súčasnosti podľa Žigu stále prebieha súdny spor o neplatnosti tejto zmluvy. Minister si myslí, že Slovenské elektrárne, čiže Enel, neprevádzkujú vodnú elektráreň v Gabčíkove v súlade so zmluvou. Ako dodal, Enelu vyplývajú zo zmluvy povinnosti, ktoré si však spoločnosť neplní. "Enel nechce dodávať informácie o tom, ako prevádzkuje elektráreň, aké má tržby a aké má zisky. Podľa zmluvy o prevádzke, má totiž 65 percent tržieb vracať Vodohospodárskej výstavbe a 35 percent si necháva. Rádovo si Slovenské elektrárne nechávajú 40 miliónov eur ročne. Od roku 2006, odkedy prevádzkujú vodnú elektráreň, je to asi 350 miliónov eur. My nevieme, či pri predaji elektrickej energie, či poskytujú korektné čísla a či nás neklamú. Začali sme ich teda vyzývať v roku 2012, aby nám ukázali čísla. Tie nám nechceli ukázať. Dohodli sme sa však, že auditoriská spoločnosť, ktorá je dvorným auditorom Slovenských elektrární, sa pozrie na tieto čísla. Za rok 2010 sa zistilo, že Enel oklamal štát a zatajil tržby na úrovni 800-tisíc eur. To konštatoval ich dvorný auditor," uviedol Žiga.

Poslanec NR SR Peter Muránsky (KDH) uviedol, že nechce spochybňovať, či zmluva je alebo nie je výhodná. Vyslovil však otázku, čo prinesie rozhodnutie súdu k vypovedaniu zmluvy, ak by vláda v tomto procese nebola úspešná. "Ak vláda vypovedala zmluvu, musí uviesť aj podmienky na vypovedanie zmluvy. Ak by neboli relevantné, hrozí že prehráme," obáva sa Muránsky, podľa ktorého sa Enel určite bude brániť vypovedaniu zmluvy. Muránsky sa obáva, aby Slovensko nezaplatilo na súdoch viac peňazí ako bude samotný zisk z prevádzkovania vodnej elektrárne. Žiga uviedol, že Slovensko má pripravený súbor právnych krokov, ktorý začalo 4. decembra tým, že sme vypovedali zmluvu. Minister zároveň dodal, že nemôže hovoriť o všetkých právnych krokoch, ktoré máme pripravené, keďže by to bolo netaktické.

Ďalším problémom je podľa Žigu životnosť turbín. Ako dnes v diskusnej relácii povedal, elektráreň začala svoju prevádzku v roku 1992. Životnosť turbín je 20 rokov a uplynula teda v roku 2012. "V roku 2010 audit povedal, že turbíny sú už za životnosťou alebo na hrane životnosti. V roku 2011 povedal Enel, že ide robiť generálne opravy v roku 2018 a 2019. Vy neviete robiť generálne opravy všetkých ôsmich turbín naraz. Každá turbína stojí približne 10 miliónov eur. Pointa, prečo nechcú robiť opravy, je jednoduchá. Zmluva vyprší v roku 2036. Ak by začali robiť opravy v roku 2016 či 2017, životnosť turbín by končila v roku 2036 až 2037, keď budú musieť vrátiť vodnú elektráreň štátu. Oni by teda vrátili turbíny vydrancované, nech štát robí generálne opraví za vlastné," povedal Žiga.

Žiga zároveň upozornil, že v zmluve z roku 2006 sa Enel zaviazal k platbám na údržbu elektrárne štátnemu podniku Vodohospodárska výstavba 5 miliónov eur ročne. "Platil od roku 2006 do septembra 2013, kedy Enel povedal, že už nebude platiť a že chce 43 miliónov eur naspäť. Spochybňovať tieto platby v roku 2013 je nenáležité," uviedol Žiga.

V súvislosti s prípadným odškodnením Žiga povedal, že Slovenské elektrárne nebudú mať nárok na žiadne odškodnenie. "Stále máme súd, ktorý trvá už 7 rokov. Ak súd povie, že zmluva je neplatná, nič sa nikomu neplní a vrátime sa do roku 2006. Ak súd povie, že zmluva je platná, nastáva režim zmluvy o odškodnení, ktorý je medzi Fondom národného majetku a spoločnosťou Enel. V zmluve o odškodnení sa hovorí, že Enel má nárok iba na tie zisky, ktoré by dosiahol pri prevádzkovaní. Slovenská republika teda nepríde ani o cent navyše, o ktoré by prišla, ak by Enel prevádzkoval ďalších 20 rokov vodnú elektráreň. Má nárok iba na to, čo by aj tak mal," uviedol Žiga a dodal, že počas súdov, v ktorých sa súdia so Slovenskými elektrárňami tvrdí Enel, že zisk z prevádzky vodnej elektrárne Gabčíkovo nemá. "Enel nedosiahne žiadne odškodnenie," zopakoval Žiga.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok