Kimove drony vzbudzujú posmech, môžu sa stať veľkou hrozbou

TA3
25.12.2014 20:05

Severná Kórea sa neustále snaží zo všetkých síl presvedčiť svet, že v prípade nutnosti dokáže zničiť kohokoľvek. Pravidelne priťahuje pozornosť a vzbudzuje medzinárodné napätie testovaním rakiet.

Kimove drony vzbudzujú posmech, môžu sa stať veľkou hrozbou
ČTK

Majú rakety s jadrovými hlavicami?

Nezodpovedanou otázkou zostáva či režim mladého Kim Čong-una dokáže vyrobiť pre rakety aj jadrové hlavice. Odhaduje sa, že v KĽDR je dostatok plutónia na šesť až sedem jadrových zbraní.

KĽDR vlastní aj rakety medzikontinentálneho dosahu Teapodong. V rámci spojenectva s bývalým Sovietskym zväzom a Čínou dostávala a dostáva podporu v oblasti raketovej techniky a možnosť kopírovať technológie.

Ich konvenčné zbrane už na prvý pohľad nie sú v takej kondícii ako u veľmocí typu USA, Čína či Rusko. Aj v porovnaní s južným susedom, ktorý tvorí spojenectvo s USA, vidieť, že ide o nemoderné vybavenie.

Kim Čong-un nedávno pobavil svet, keď sa počas inšpekcie nechal odfotografovať na archaickej ponorke. Tento typ navrhli ešte v 50. rokoch 20. storočia a Sovietsky zväz ju vyrábal len 48 mesiacov, kým ju nenahradili ponorky s jadrovým pohonom. Každá krajina sa už týchto hrdzavých „plechoviek“ zbavila, okrem KĽDR.

Takéto drony našli Juhokórejčania v blízkosti hranice s KĽDR. (AP Photo/South Korea Defense Ministry)

Kimove drony

V poslednej dobe sa podarilo na juhokórejskom území objaviť niekoľko havarovaných bezpilotných lietadiel - dronov. Zrútili sa v blízkosti hraníc a predpokladá sa, že severný sused ich poslal na pozorovaciu misiu.

Už ich výzor mnohých pobavil a stroje nazvali „detskými hračkami“. Bezpilotné lietadlá boli prekvapivo malé. Rozpätie krídel bolo okolo troch metrov, celková dĺžka dva metre. Vyrobili ich z polykarbonátu a sklolaminátu, bledomodrá farba poskytla dobrú kamufláž.

Drony fungovali využívali benzínový motor (podľa odhadov z motocykla), GPS navigáciu a fotoaparát. Snímky, ktoré vytvorili, sa ale nedokázali dostať domov v reálnom čase, ale až po tom, ako sa dron vrátil.

Všetky drony teda mali zrejme naprogramovanú trasu. Trasa nekopírovala terén. Len veľmi jednoducho sa nastavila základná výška (asi 1,5 km) a palivo muselo vystačiť na celý plánovaný okruh. Keď by došiel benzín, dron by s pomocou padáku klesol na zem.

Ide o veľký kontrast v porovnaní s najmodernejšími dronmi, ktoré vyvíjajú vlády veľmocí. „Kimov dron“ dokáže letieť maximálne rýchlosťou 120 kilometrov za hodinu a vo vzduchu sa udrží štyri hodiny. Na porovnanie špičkový americkým dron MQ-9 Reaper dosahuje maximálnu rýchlosť 480 kilometrov za hodinu a dokáže nepretržite letieť 14 hodín. Stroje však môžu byť pre Severnú Kóreu veľmi užitočné.

drony-cina.jpg

Takto vyzerajú čínske drony zo spoločnosti Taiyuan Navigation Technology. Je možné, že KĽDR sa nimi inšpirovala.

Misia: Zavraždiť prezidenta

Obavy vzbudilo zistenie, že jeden z dronov nepozorovane preletel nad juhokórejským prezidentským palácom a odfotografoval ho. Palác v Soule je prísne stráženým miestom. Bledomodré lietadielka však na oblohe len ťažko zachytiť voľným okom.

Maximálnu úroveň ochrany zaviedli po tom, ako v 60. rokoch severokórejské komando preniklo na juh a za cieľ vražednej misie si vybrali juhokórejského prezidenta Park Chung-Heea. Podľa plánu mu chceli odrezať hlavu priamo v Modrom dome, ako Juhokórejci nazývajú prezidentský palác, a tým vyvolať paniku v uliciach Soulu.

Južná Kórea disponuje špičkovou technológiou a má po boku silného spojenca USA. Roky Soul vyvíjal stále modernejšie technológie. Moderná protilietadlová obrana ale doteraz bola na severokórejské drony krátka.

Americký časopis Foreign Policy upozorňuje na fakt, že sa pripravovala na objekty, ktoré by mohli letieť rýchlejšie a vyššie. Kimov režim využil fakt, že moderné radary už ignorujú objekty, ktoré letia pomaly v malej výške.

Americký portál ide vo svojich úvahách ešte ďalej. Štyri havarované drony niesli fotoaparát, ale ak sa ich nosnosť výrazne zvýši, môžu niesť aj muníciu, vrátane nukleárnych a chemických zbraní. Potenciálny ničivý dopad by sa znásobil, keby drony leteli v skupine.

Pchjongjang sa hlási aj nehlási

Severná Kórea sa k havarovaným dronom nehlási, ich pôvod je však viac než jasný. Keďže drony mali pripojený fotoaparát, na základe snímok sa dala vydedukovať dráha a teda aj miesto štartu. Na lietadielku sa navyše našli aj otlačky prstov. Juhokórejské ministerstvo obrany vyhlásilo, že nepatria žiadnemu Juhokórejčanovi.

Zatĺkanie nezabránilo KĽDR, aby malé bezpilotné lietadlá hrdo ukazovala počas slávnostnej vojenskej prehliadky na námestí Pchjongjangu.

drony-prehliadka.jpg

Severná Kórea sa vie lietajúcimi strojmi aj pochváliť. (KCTV)

140419-kim-drone.png

Severokórejský líder na návšteve armády. V ľavom rohu krídlo dronu. (Korean Central News Agency)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok