Poslanci neprelomili prezidentove veto, podľa Martvoňa pre kolóny

TA3 TASR
9.12.2014 12:41

Poslanci nečakane na druhýkrát neschválili novelu Obchodného zákonníka, ktorú parlamentu vrátil prezident Andrej Kiska. Novelu pri hlasovaní podporilo 75 poslancov, na prelomenie veta je potrebných 76. Podľa Antona Martvoňa zo Smeru boli dôvodom "zápchy" v Bratislave.

Poslanci neprelomili prezidentove veto, podľa Martvoňa pre kolóny
SITA

Hlava štátu navrhovala, aby právnu normu snemovňa neprijala ako celok. "Zámer novely Obchodného zákonníka je krokom správnym smerom. Ale v podobe, v akej je upravený v schválenom zákone, je čiastkový, nekomplexný a nedostatočný," vysvetlil svoje veto Kiska.

Jedným zo základných cieľov novelizácie Obchodného zákonníka bolo popri zakladaní spoločností so základným imaním 1 euro, sprísnení podmienok pre tvorbu a udržanie základného imania aj prepracovanie povinností členov štatutárnych orgánov obchodných spoločností.

Vo svojich výhradách voči novele však prezident upozorňoval, že napríklad sprísnené pravidlá zákazu vrátenia vkladov sa týkajú iba spoločnosti s ručením obmedzeným, a preto poskytujú jednoduché možnosti na ich obchádzanie. "V tomto zmysle sú v rozpore s cieľmi novely, negatívne zasahujú do rovnováhy práva obchodných spoločností s deformujúcim účinkom na podnikateľské prostredie," uviedol Kiska.


Zároveň novela podľa neho zavádza povinnosti, ktoré sú nevymáhateľné. Príkladom je povinnosť zvolať valné zhromaždenie v prípade takzvanej krízy spoločnosti. Keďže však jej porušenie nie je sankcionované, účinkom podľa

Kisku bude, že u začínajúcich podnikateľov bude vyvolávať nesprávny dojem "beztrestnosti" porušovania zákona.

Novele vyčítal aj úpravu pravidiel pre začínajúce spoločnosti, ktoré podľa neho potrebujú dostatočnú mieru voľnosti napríklad pri možnosti poskytnúť zamestnancom podiel vo firme.

"Nie je zrejmý dôvod, aby pristúpením šiesteho spoločníka zákon vyžadoval základné imanie 25.000 eur, ktoré zodpovedá základnému imaniu akciovej spoločnosti. Pre mnohé start-upy to bude znamenať, že právna forma spoločnosti s ručením obmedzeným nebude schodnou alternatívou na začatie podnikania," vysvetlil Kiska.

Martvoň: Nestihli dobehnúť

Anton Martvoň to vysvetľoval nečakané fiasko dopravnou situáciou v meste. "Myslím si, že netreba hľadať za tým nič zvláštne. Niektorí naši poslanci pre zápchy a pre nejaké problémy, vyzerá to tak, že nestihli dobehnúť, čiže niekedy sa to skrátka stane, je to veľký klub," uviedol po hlasovaní Martvoň.

Parlament rokuje od deviatej hodiny, pričom o prerokovaných bodoch hlasuje o 11. a 17. hodine. "Ja mám v zásade vždy poznačené, na ktorú mám byť v robote a snažím sa prísť aspoň vždy o pol hodinu skôr," poznamenal Martvoň.


Zároveň však poukázal na to, že proti novele Obchodného zákonníka hlasovali opoziční poslanci. "Keďže ide o transpozíciu európskej smernice, treba sa spýtať, akým spôsobom to berú zodpovedne opoziční poslanci, keďže transpozíciu nepodporili," podotkol. Proti prijatiu novely hlasovalo 15 zákonodarcov, zdržalo sa 40 a v pléne bolo prítomných celkove 131 poslancov.

Ľuba Oravová o rokovaní parlamentu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok