Iránske lietadlá podľa USA letecky udreli na kalifát, Irán to popiera

TASR
3.12.2014 13:34

Iránske pilotované lietadlá v uplynulých dňoch podnikli v Iraku útoky na ciele extrémistickej organizácie Islamský štát. Správy Pentagonu však Irán poprel.

Iránske lietadlá podľa USA letecky udreli na kalifát, Irán to popiera
SITA/AP

Hovorca rezortu obrany USA John Kirby tak potvrdil predchádzajúce správy médií o údajných iránskych leteckých útokoch v Iraku. Oficiálne miesta v Teheráne pravdivosť takýchto správ odmietajú.

"Máme indície, že (Irán) v ostatných dňoch podnikol takéto letecké misie vo východnom Iraku," vyhlásil Kirby.

Podľa jeho slov Teherán svoje nálety nekoordinoval so Spojenými štátmi. Ide pravdepodobne o prvý prípad, keď Irán vyslal do Iraku pilotované lietadlá, aby tam útočili na ciele IS.

Kirby sa odmietol vyjadriť k tomu, či Pentagón iránske nálety schvaľuje s argumentom, že o tom, kto sa pohybuje vo vzdušnom priestore Iraku, rozhodujú výhradne iracké orgány.

Kirby však apeloval na iránsku stranu, aby v Iraku postupovala tak, aby ďalej nerozdúchavala sektárske napätie v tejto krajine. Washington má informácie o tom, že Irán o svojich vojenských aktivitách v Iraku komunikoval s Bagdadom.

Zástupca šéfa generálneho štábu iránskych ozbrojených síl Masúd Džazájerí označil takéto tvrdenia za absolútne nepravdivé. Druhý muž iránskej armády tiež zdôraznil, že Teherán v žiadnom prípade nespolupracuje s koalíciou ani silami vedenými USA.

Irán svoju účasť na náletoch proti Islamskému štátu v Iraku poprel

Irán neuskutočnil žiadne vzdušné útoky proti cieľom tzv. Islamského štátu v susednom Iraku. Pre agentúru Reuters to uviedol nemenovaný vysoko postavený iránsky predstaviteľ.

"Irán sa nikdy nezapojil do nijakých leteckých úderov proti cieľom IS v Iraku. Akákoľvek spolupráca s USA pri takýchto útokoch je pre Irán neprijateľná," tvrdí iránsky činiteľ.

Irán už pred časom ponúkol pomoc medzinárodnej koalícii, bojujúcej proti IS v Iraku, čo však USA odmietli. Washington sa obáva, že by účasť Iránu ako regionálnej šiitskej mocnosti mohla vystupňovať konflikt medzi irackými šiitmi a sunnitmi.

Vyhliadka samostatných vojenských aktivít Iránu a USA v tej istej krajine vzbudzuje otázky o stupni spolupráce, ktorou by bolo možné predísť krviprelievaniu.

Kým vzťahy medzi šiitským Iránom a USA už desaťročia poznačuje vzájomná nevraživosť, spája ich práve spoločný nepriateľ, ktorým je IS, extrémistická sunnitská militantná skupina, ktorá sa v lete zmocnila rozsiahlych území v Sýrii a Iraku.

Teherán podporuje iracké šiitské milície bojujúce proti IS a vyslal do Iraku svojich vojenských veliteľov, ktorí poskytujú poradenstvo tamojšej armáde, vojakov však v Iraku nemá.

Šéf americkej diplomacie John Kerry uviedol, že koalícia pod vedením USA vykonala proti fundamentalistom z IS približne 1000 vzdušných útokov, ktoré im spôsobili značné škody. Boj proti týmto radikálom však môže trvať ešte roky, dodal Kerry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok