Fico sa obáva vypuknutia veľkej vojny: Pravdepodobnosť je až 70 percent

TASR
2.12.2014 16:15

Vypuknutia veľkej vojny na Ukrajine sa obáva predseda vlády Robert Fico. Ako uviedol v HN Clube, podľa nemeckých zdrojov je tento scenár pravdepodobný až na 70 percent.

Fico sa obáva vypuknutia veľkej vojny: Pravdepodobnosť je až 70 percent
SITA

Zdroje z Nemecka

„Nechcem preháňať, ale môžem potvrdiť, že som mal v poslednom období niekoľko významných stretnutí, ktoré boli dôverné. Pravdepodobnosť vojenského konfliktu je na 70 percent a hovorím o veľkom vojenskom konflikte,“ uviedol premiér.     

Vysvetlil, že má na mysli väčší konflikt, ako by bol konflikt Ruska a Ukrajiny. Zdroje tejto informácie podľa Fica pochádzajú z Nemecka, považuje ich za dôveryhodné.     

Predseda slovenskej vlády vyzval na to, aby sa krajiny Európskej únie pokúsili takýto vývoj zvrátiť a vysielali mierové signály. V opačnom prípade môže pravdepodobnosť veľkého vojenského konfliktu ešte vzrásť, zdôraznil.     

„Je veľká nervozita z toho, preto, ak sú tu ešte nejaké sily v Európe, ktoré sú pripravené  sa postaviť do úlohy určitých mierotvorcov, tak aj vláda SR musí byť na tejto strane,“ uviedol.     

Situáciu na Ukrajine Fico vníma ako geopolitický konflikt USA a Ruska. Európska únia v tejto situácia zohráva podľa neho „treťoradú úlohu“. „Pravdepodobne kvôli tomu utrpí veľké škody,“ domnieva sa. 

Akceptovať anexiu Krymu?

Fico ďalej uviedol, že zrejme bude potrebné akceptovať vývoj na Kryme, ktorý anektovalo Rusko. Nevie si však predstaviť, že by mohlo dôjsť k ďalšiemu narušeniu územnej integrity Ukrajiny.     

Územná celistvosť nášho východného suseda sa podľa neho dá dosiahnuť „samosprávnymi prvkami“ pre ruskú menšinu na východe krajiny. „V žiadnom prípade nehovorím o autonómii,“ zdôraznil.     

Krajiny Európskej únie sú z pohľadu premiéra rozdelené v otázke Ukrajiny, keď niektoré sú militantnejšie. Žiaden z európskych lídrov však podľa neho doteraz nepresadzoval vojnové riešenie.

Štefanec: Fico sa prikláňa na stranu agresora

Robert Fico svojimi dnešnými vyjadreniami ohľadom konfliktu na Ukrajine narúša jednotu Európskej únie a jasne sa politicky prikláňa na stranu agresora, myslí si poslanec Európskeho parlamentu za SDKÚ Ivan Štefanec.

"Slovenský premiér sa v čase, kedy celá Európska únia odsudzuje ruskú agresiu u nášho najväčšieho suseda, vyjadruje ako agent ruských záujmov. Jeho slová o globálnom údajnom konflikte medzi Ruskom a Spojenými štátmi sú nebezpečným zjednodušovaním situácie a zahmlievaním faktu, že sú to ruskí, nie americkí vojaci, kto dnes okupuje územie Ukrajiny," uvádza Štefanec.

Upozorňuje na fakt, že to bolo aj Slovensko, kto tento týždeň na Európskej rade hlasoval za zavedenie štvrtého kola sankcií voči predstaviteľom kremeľského režimu a Fico si vo svojich vyjadreniach a činoch teda opäť protirečí.

"Ako sú Ficove reči o údajnom nebezpečenstve vypuknutia otvorenej vojny na hranici šírenia poplašnej správy, tak aj jeho dvojtvárne správanie sa ohrozuje dôveryhodnosť Slovenskej republiky v očiach našich politických a vojenských spojencov," uzatvára Štefanec s tým, že už dnes ako člen Európskeho parlamentu musí čeliť otázkam súvisiacim s ďalším politickým smerovaním Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok