Učiteľov už pred letnými mesiacmi nebudú prepúšťat zo zamestnania

TASR
2.12.2014 11:34

Učitelia by počas leta už nemali dočasne končiť na úradoch práce. Zabezpečiť to má pozmeňujúci návrh k novele Zákonníka práce, ktorý dnes schválili poslanci Národnej rady k novele Zákonníka práce.

Učiteľov už pred letnými mesiacmi nebudú prepúšťat zo zamestnania
SITA

Upravili dĺžku pracovného pomeru

Po novom sa tak upravuje trvanie pracovného pomeru na určitú dobu pri pedagogických zamestnancoch. "Upravuje sa najkratšia dĺžka trvania pracovného pomeru na určitú dobu s pedagogickým zamestnancom okrem zahraničného lektora na obdobie školského roka, ktorý sa končí 31. augusta kalendárneho roka nasledujúceho po roku, v ktorom bol tento pomer dohodnutý," uvádza sa v spoločnej správe k novele Zákonníka práce.

Toto ustanovenie sa nebude vzťahovať na pedagogických pracovníkov, s ktorými bol dohodnutý pracovný pomer na dobu určitú z dôvodu zastupovania.

Školy pred letom pravidelne prepúšťajú

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny upozornilo už v októbri tohto roka na základe štatistík úradov práce, že školy počas leta učiteľov prepúšťajú a následne ich opäť prijímajú do pracovného pomeru. Minister práce Ján Richter preto vtedy avizoval, že tento problém spolu s ministrom školstva Petrom Pellegrinim chce vyriešiť.

"Nemôžeme to nechať tak, lebo učitelia sú zneužívaní a považujem to za absolútne amorálne, aby boli prijímaní len na 10 mesiacov, a to s jediným cieľom - dva mesiace počas prázdnin ušetriť ich plat. Preto je tu tento návrh aj dohoda s ministerstvom školstva a vzhľadom na to, že je otvorený Zákonník práce, riešime tento problém. Dali sme aj vonkajšie prísľuby," zdôvodnil Richter.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok