Príjmy štátneho rozpočtu boli vyššie o viac ako 300 mil. eur

SITA
1.12.2014 14:32

Príjmy štátneho rozpočtu boli ku koncu novembra 2014 v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka vyššie o 309,7 mil. eur. Výdavky štátneho rozpočtu boli pri medziročnom porovnaní taktiež vyššie, a to o 651,7 mil. eur.

Príjmy štátneho rozpočtu boli vyššie o viac ako 300 mil. eur

Podiel plnenia výdavkov štátneho rozpočtu však bol len na úrovni 75,4 %, čo je o 8,7 p. b. nižšie plnenie ako v minulom roku. Schodok štátneho rozpočtu bol ku koncu minulého mesiaca vo výške 2,3 mld. eur.

Pozitívny vývoj bol zaznamenaný u väčšiny daní, a to najmä u dane z pridanej hodnoty (+130,2 mil. eur), u spotrebných daní (+29,7 mil. eur), u dane z príjmov fyzických osôb (+22,8 mil. eur) a u dane z medzinárodného obchodu a transakcií (+3,8 mil. eur).

Príjmy štátneho rozpočtu z dividend zaznamenali oproti predchádzajúcemu roku nárast o 410,1 mil. eur.
Negatívny vývoj bol zaznamenaný v rámci príjmov z rozpočtu EÚ, kde došlo k medziročnému poklesu o 470,4 mil. eur. Nižšie príjmy sú dôsledkom dočasne pozastavených platieb v rámci niektorých operačných programov.

V rámci ostatných príjmov štátneho rozpočtu došlo k medziročnému nárastu o 278,8 mil. eur. Ide najmä o príjmy Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, ktoré získal od mobilných operátorov za vydanie individuálnych povolení na používanie frekvencií, a to vo výške 163,9 mil. eur.

Ďalším významným príjmom v objeme 93,0 mil. eur je príjem spojený s ukončením procesu predaja ropy a ropných produktov. V rovnakej výške boli ovplyvnené aj ďalšie výdavky štátneho rozpočtu, teda uvedená operácia nemala dopad na schodok štátneho rozpočtu.

Výdavky na obsluhu štátneho dlhu zaznamenali medziročný nárast o 92,3 mil. eur. V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním prostriedkov z rozpočtu EÚ (EÚ fondy) došlo k medziročnému nárastu o 26,0 mil. eur, pričom sa zvýšila potreba zdrojov spolufinancovania o 14,0 mil. eur. Platba do rozpočtu EÚ zaznamenala medziročný pokles o 43,6 mil. eur. Transfer Sociálnej poisťovni sa medziročne zvýšil o 204,3 mil. eur, čo je v súlade s návrhom rozpočtu na rok 2014. Čerpanie ďalších výdavkov štátneho rozpočtu medziročne vzrástlo o 358,7 mil. eur, pričom tu je obsiahnuté medziročné zvýšenie výdavkov o 93 mil. eur súvisiace s ukončením procesu predaja ropy a ropných produktov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok