Plánované zmeny v Zákonníku sa mnohým firmám nepozdávajú

TA3 TASR
10.5.2017 12:05

Zvýšenie minimálnej mzdy k 500 eurám, povinné trináste platy a do veľkej miery aj povinné zverejňovanie platov v ponukách práce podnikatelia odmietajú. Ostatné plánované opatrenia vládnej koalície považujú viac-menej za správne, výraznú podporu má zvýšenie nezdaniteľného základu. Vyplýva to z internetového prieskumu Podnikateľskej aliancie Slovenska, na ktorom sa zúčastnilo 150 podnikateľov z rôznych oblastí.

Odborná diskusia

"Zhruba dve tretiny účastníkov prieskumu považujú zvýšenie minimálnej mzdy k 500 eurám za nesprávne," vyčíslil výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský. Podnikatelia sa podľa jeho slov sťažujú predovšetkým na nevypočítateľnosť a politické rozhodnutia pri určovaní minimálnej mzdy. To, že sa určuje na základe toho, ako sa vláda rozhodne bez ekonomických prepočtov a bez verejnej diskusie, podľa firiem ekonomiku deformuje.

Čo sa týka stanovenia pevných príplatkov za prácu v noci na 50 % a cez víkendy a sviatky na 100 %, približne 60 % podnikateľov to schvaľuje. Aj keď väčšina iba čiastočne. Podľa Kremského ide o  opatrenie ktoré potrebuje odbornú diskusiu, predovšetkým o výške príplatkov.

Povinný trinásty plat

Ohlásené zavedenie 10-dňovej dovolenky pre otcov považuje tretina podnikateľov za rozumný zámer a za čiastočne správny ho označila ďalšia tretina opýtaných. "Podnikatelia vyjadrujú presvedčenie, že túto dávku by mala vyplácať Sociálna poisťovňa a nie podnikatelia," vysvetlil Kremský. Teda, aby sa táto dovolenka vyplácala podobne ako nemocenské dávky z rozpočtu Sociálnej poisťovne.

Pomerne veľký nesúhlas vyjadrili podnikatelia v prieskume aj s povinným trinástym platom. Za nesprávny považujú tento zámer viac ako dve tretiny firiem. Opýtané firmy argumentovali tým, že sa takto vytratí motivačný prvok trinásteho platu, keďže ho dostanú aj tí zamestnanci, ktorí sa nesnažia. Zároveň toto opatrenie považuje za čiastočne správne 20 % opýtaných. Podľa Kremského totiž už v súčasnosti veľa firiem trináste platy vypláca a ak by boli oslobodené od daní, zamestnanci by z nich získali viac.

Nezdaniteľne minimum

Z prieskumu ďalej vyplýva, že firmy najviac ocenili plánované opatrenie na zvýšenie nezdaniteľného minima. Ako správny krok ho označili tri štvrtiny podnikateľov a ďalších 20 % s ním čiastočne súhlasí. Podľa Kremského je to preto, že si želajú jeho výraznejší posun nahor. Na Slovensku je totiž už roky suma nezdaniteľného minima na úrovni 3803,33 eura a vládna koalícia uvažuje o jeho zvýšení na 4650 eur ročne.

Podnikatelia, ktorí sa zúčastnili na prieskume, mohli v závere ohodnotiť, čo prinesú Slovensku takéto iniciatívy vlády. Najviac - 63,3 % firiem uviedlo, že sú tieto opatrenia populistické, pomôžu iba málo ľuďom a politici si nimi zvyšujú popularitu. S vyjadrením, že to ekonomike uškodí, zvýšia sa mzdové náklady, na ktoré všetky firmy nemajú a tým stratia konkurencieschopnosť, súhlasilo 51,3 % opýtaných. Zároveň si 50,7 % firiem myslí, že je nebezpečné, keď sa štát takýmito opatreniami mieša do vzťahov na trhu práce.

Otcovská dovolenka

Podľa Kremského je zámer vlády zvyšovať čisté príjmy zamestnancov dôležitý, ale cestou k nemu je najmä znižovanie daňového a odvodového zaťaženia. "Ak má pracovník napríklad hrubú mzdu 500 eur, dostane z toho v čistom iba 411 eur. Ale popritom zamestnávateľ za neho zaplatí ešte ďalších 176 eur, takže celkovo ho zamestnanec nestojí 500 eur, ale takmer 700 eur, z ktorých 265 eur dostane štát a poisťovne," vyčíslil výkonný riaditeľ PAS.

Veľa z týchto opatrení by podľa neho mohol štát sám presadzovať vo svojej vlastnej sfére, teda vo verejnej. Veľmi často sa podľa Kremského napríklad vo verejnej sfére nevypláca minimálna mzda. Štát môže ísť podľa PAS príkladom aj v tom, že bude poskytovať príplatky za prácu cez víkend a v noci, môže dávať otcovskú dovolenku už teraz, môže zverejňovať výšku platov v inzerátoch alebo môže poskytovať povinný trinásty plat.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok