Nový ukrajinský parlament prvýkrát zasadol

SITA TA3
27.11.2014 11:51

Ukrajinský parlament, ktorého členovia vzišli z predčasných volieb z 26. októbra, vo štvrtok prvýkrát slávnostne zasadol. V doterajšej novodobej histórii krajiny v ňom majú prvýkrát väčšinu strany podporujúce proeurópske smerovanie Ukrajiny.

Nový ukrajinský parlament prvýkrát zasadol
SITA/AP

Rokovaniu Verchovnej rady predsedal jej predošlý predseda Oleksandr Turčynov. Jednou z nových členiek ukrajinského zákonodarného zboru je aj Nadija Savčenkovová, bývalá pilotka, ktorá zostáva uväznená v Rusku, kde podľa Kyjevu čelí vykonštruovanému procesu. Savčenkovová zložila prísahu prostredníctvom svojho právneho zástupcu, informuje spravodajský portál Kyiv Post.

Na vytvorení novej vládnej koalície sa minulý týždeň dohodlo päť ukrajinských prozápadných strán. Koalícia bude pozostávať z Bloku Petra Porošenka, Ľudového frontu premiéra Arsenija Jaceňuka, populistickej Radikálnej strany, strany Baťkivščyna (Vlasť) a zo strany Svojpomoc. Koaličnú dohodu by mali slávnostne podpísať na prvom zasadnutí novozvoleného parlamentu. Nová koalícia bude mať asi 300 poslancov v 450-člennom parlamente. Premiér Arsenij Jaceňuk oznámil, že vládu predstaví do desiatich dní. Dodal, že hlavnou prioritou vládnej koalície bude vstup do Severoatlantickej aliancie a približovanie s k Európskej únii ako aj znovuzískanie polostrova Krym, ktorý sa pripojil k Rusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok