Rusko priznalo negatívny vplyv sankcií, prišlo o desiatky miliárd

SITA
24.11.2014 11:03

Negatívny dopad západných sankcií proti Rusku sa pohybuje na úrovni 40 miliárd dolárov ročne a ďalších 90 až 100 miliárd. USD ročne Rusko stráca v dôsledku klesajúcich cien ropy.

Rusko priznalo negatívny vplyv sankcií, prišlo o desiatky miliárd
SITA/AP

Vyhlásil to v pondelok ruský minister financií Anton Siluanov. Ruská centrálna banka medzitým uviedla, že zisky domácich bánk v tomto roku pravdepodobne klesnú o 10 %. Ruské spoločnosti a banky v podstate nemajú prístup na zahraničné kapitálové trhy, pričom najväčšie úverové ústavy v krajine, Sberbank a VTB, čelia sankciám v Európe aj USA. 

Rusko je najväčší producent ropy na svete a export ropy a plynu tvorí zhruba polovicu príjmov ruského rozpočtu. Na krajinu nepriaznivo vplývajú klesajúce ceny ropy a taktiež sankcie zo strany Západu pre situáciu na Ukrajine. Na udržanie vyrovnaného štátneho rozpočtu Rusko potrebuje, aby cena ropy bola na úrovni 100 USD za barel. Od júna sa však ceny ropy znížili o 33 percent na úroveň približne 78 USD za barel.

Agentúra Reuters v pondelok informovala, že Rusko môže v budúcom roku znížiť produkciu ropy o zhruba 15 mil. ton alebo 350 tis. barelov denne. Ropnému kartelu OPEC chce zároveň Moskva podľa vládnych zdrojov navrhnúť, aby v roku 2015 znížil svoje produkčné kvóty o celkovo 70 mil. ton.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok