Tisíce ľudí v Prahe ukázali Zemanovi červenú kartu

TASR TA3
17.11.2014 13:51

Niekoľko tisíc ľudí sa dnes predpoludním zišlo na pražskej Národnej triede na protestnej akcii "Chcem sa s vami porozprávať, pán prezident". Prekáža im spôsob vyjadrovania prezidenta Miloša Zemana i to, ako podľa nich bagatelizoval udalosti, ktoré sa na Národnej triede udiali 17. novembra 1989, informuje spravodajský server Novinky.cz.

Ľudia si na demonštráciu priniesli transparenty odkazujúce na niektoré z kontroverzných vyhlásení, ktoré mal Zeman v poslednom čase - či už na adresu ruskej punkovej skupiny Pussy Riot, či o inšpirácii Čínou. Následne ukázali prezidentovi symbolickú červenú kartu.

Minister pre ľudské práva a menšiny Jiří Dienstbier (ČSSD), ktorý sa takisto dostavil na Národnú triedu, píšu Novinky.cz, sa pozastavil nad tým, prečo Zeman označuje vtedajšiu demonštráciu za jednu z mnohých. Zeman podľa neho ešte v roku 1989 napísal článok, v ktorom sa vyjadril úplne inak.

Niektorí z demonštrantov si na červené karty pripísali jasnú požiadavku: Demisiu. Na piazzete Národného divadla sa objavili tibetské vlajky, ktoré mali pripomenúť nedávnu Zemanovu návštevu Číny, na ktorej český prezident povedal, že nemieni protistranu poučovať o ľudských právach.

Podobná akcia sa dnes uskutočnila i v Brne, všímajú si Novinky.cz. V najväčšom moravskom meste sa zišlo okolo 500 demonštrantov, ktorí sa zvolali prostredníctvom sociálnych sietí. "Nesúhlasíme s tým, akým spôsobom nás prezident zastupuje v zahraničí," uviedla organizátorka brnianskeho protestu.

Zeman v sobotu v debate k výročiu Nežnej revolúcie uviedol, že protest na Národnej triede v roku 1989 bol jednou z "x" demonštrácií a zákrok Zboru národnej bezpečnosti (ZNB) nebol nijaký "krvavý masaker", pripomínajú Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok