Krajiny V4 ponúkli Ukrajine pomoc pri reformách

TASR TA3
16.11.2014 18:56

Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) Slovensko, Poľsko, Česká republika a Maďarsko dnes spoločne ponúkli Ukrajine pomoc pri reformách, ktoré ju čakajú. Vyhlásil to slovenský prezident Andrej Kiska po stretnutí prezidentov krajín V4 s prezidentom Ukrajiny Petrom Porošenkom v Bratislave.

"Na rokovaní sa všetky krajiny zhodli, že je potrebný jednotný postup v EÚ a že sankcie voči Rusku boli potrebné," povedal Kiska. Zdôraznil, že členovia V4 tiež museli v minulosti prejsť ťažkými reformami a dnes ponúkajú Ukrajine pomoc. Je totiž dôležité, aby náš východný sused prosperoval. "Som presvedčený, že keď budeme mať pri sebe prosperujúceho suseda, bude to na prospech všetkých krajín V4, Európy a celého demokratického sveta," zdôraznil Kiska.

Porošenko reagoval, že Ukrajina dnes nebojuje len za nezávislosť a územnú celistvosť, ale aj za demokraciu, slobodu a voľnosť. Ponuku pomoci od krajín V4 ocenil. "Podpora, ktorú získala Ukrajina v Bratislave, je pre nás mimoriadne potrebná a nevyhnutá," povedal Porošenko. Nazdáva sa, že krajiny by sa s Ukrajinou mohli stretávať pravidelne vo formáte V4+Ukrajina. Vyzdvihol tiež otázku koordinácie v energetickej bezpečnosti.

Poľský prezident Bronislaw Komorowski je presvedčený, že úlohou V4 je zaoberanie sa vecami, ktoré sú dôležité pre celú Európu a pre región V4. "A takou vecou je aj budúcnosť Ukrajiny," poznamenal. Maďarský prezident János Áder vyhlásil, že "Maďarsko má záujem na tom, aby Ukrajina bola nezávislá demokratická krajina".

Česká hlava štátu Miloš Zeman chce zase veriť, že Petro Porošenko vstúpi do histórie ako prezident mieru a nie vojny. Zároveň pripomenul, že prezidenti sa dnes stretávajú predovšetkým s cieľom pripomenúť si pád komunizmu. Pri tejto príležitosti Zeman poďakoval všetkým prítomným krajinám zastúpeným ich prezidentmi za aktivity, ktoré ich ľud zohral v boji proti totalite. "Vážim si tých, ktorí mali odvahu bojovať za demokraciu," dodal.

Prezidenti sa teraz spoločne presunú do Historickej budovy SND, kde sa uskutoční spomienková slávnosť pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie. Kiska prednesie príhovor.

Spomienková slávnosť k 25. výročiu Nežnej revolúcie pomaly vrcholí. V historickej budove Slovenského Národného divadla sa zišlo približne 200 hostí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok