Svojské správanie či šikana. Politici reagujú na Matovičov výstup

TA3 TASR SITA
8.5.2017 19:13

Líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič oznámil, že nebude chodiť na zasadnutia parlamentu. Mandát si však napriek tomu ponechá. Na jeho rozhodnutie reagovali viacerí politici.

Svojské správanie či šikana. Politici reagujú na Matovičov výstup
SITA/Peter Maďar

Vyvolá nevôľu v radoch opozície?

Rozhodnutie Igora Matoviča chodiť do Národnej rady SR ako "slobodný človek" považuje líder Mostu-Híd a podpredseda parlamentu Béla Bugár za svojský spôsob narábania s poslaneckým mandátom. Myslí si, že určitú nevôľu môže vyvolať práve v radoch opozície.

Most-Híd v stanovisku pripomenul, že každý občan SR má právo sa obrátiť na orgány činné v trestnom konaní, ak sa cíti byť ohrozovaný na živote a zdraví. Pravdivosť skutočností, ktoré spomínal Matovič, môžu podľa Mosta-Híd preveriť práve ony.

"Je poslancom NR SR, má stáť na strane pravdy, podať preto trestné oznámenie a umožniť tým začatie vyšetrovania je jeho povinnosťou. Tento mandát znamená aj politickú zodpovednosť, ktorá vylučuje kriminalizovanie spoločnosti," zhrnul v stanovisku Most-Híd.

Remišová ho chápe

Veronika Remišová vie pochopiť rozhodnutie svojho kolegu. "Niektorí predstavitelia vládnej koalície už viac ako rok zneužívajú políciu a nelegálne získané informácie od štátnych inštitúcií, aby ho diskreditovali a šikanovali," povedala.

Tvrdí, že im vadí, že niekto poukazuje na korupciu a zlyhania vlády, a preto ho chcú takýmto spôsobom zlomiť. "Ja spolu s ostatnými členmi poslaneckého klubu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti budeme o to intenzívnejšie pracovať a prinášať riešenia na zlepšenie Slovenska," avizovala Remišová.

Andrej Danko sa k rozhodnutiu Igora Matoviča vyjadril stručne. "Toto vystúpenie už nepotrebuje žiaden komentár," napísal Danko v stanovisku.

Úrad vlády nie je klinika

Podľa poslanca SaS Juraja Drobu bol Matovič vždy na správnej strane barikád. "Naďalej má moju plnú dôveru, ako ju mal, keď som ako jediný poslanec SaS v roku 2010 hlasoval proti jeho vylúčeniu z poslaneckého klubu SaS," skonštatoval.

Úrad vlády SR sa "nevie" vyjadriť. Zdôvodňuje to tým, že nie je klinika mentálneho zdravia. "Je neuveriteľné, že v deň, keď si pripomíname víťazstvo nad fašizmom, keď spomíname na našich otcov, ktorí zahynuli v boji proti fašizmu, tento človek otravuje spoločnosť svojou diagnózou," uviedol tlačový odbor Úradu vlády SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok