Archeologický objav roka je v Grécku, ukrýva telo Alexandra Veľkého?

AP, TA3
22.11.2014 11:53

Do obdobia vlády Alexandra Macedónskeho datujú archeológovia hrobku, ktorú pred niekoľkými mesiacmi objavili v meste Amfipolis. Je najväčšia v celom Grécku a svoje tajomstvá odhaľuje len postupne.

Archeologický objav roka je v Grécku, ukrýva telo Alexandra Veľkého?
SITA/AP

Gréci, aj milovníci histórie po celom svete sú vo vytržení a predbiehajú sa v špekuláciách, komu môže veľkolepá hrobka z obdobia rokov 300 - 325 pred Kristom patriť.

Mohyla so skleneným sarkofágom?

Legendárny Alexander Macedónsky zomrel v Babylónii, dnešnom Iraku, ale jeho hrobka sa nikdy nenašla. Tradovalo sa, že sa nachádzala v Egypte. Zomrel ako 32-ročný po záhadnej horúčke. V tomto veku už mal za sebou vybudovanie najväčšej ríše, ktorá siahala od Macedónie na západe až po rieku Indus na východe. Aby sa uchovali pozostatky Alexandra naveky, údajne vložili jeho telo do hlinenej nádoby plnej medu a do skleného sarkofágu.

V Amfipole môže byť pochovaný Alexander, ale môže ísť aj o hrobku niekoho z členov jeho rodiny, napríklad manželky, milovanej matky alebo o významného vojvodcu. Archeológovia sa zhodujú, že išlo o prominentnú osobu.

sfingy.jpg

Hrobku strážili bezhlavé sfingy

Hrobku v Amfipole nenašli úplne neporušenú. Jej vchod strážili sfingy bez hláv a krídel. Za posledné tri mesiace odkryli archeológovia tri komory hrobky, v ktorých boli napríklad nádherné „karyatídy,“ teda sochy žien, ktorý plnili funkciu stĺpov. K nálezu patrí aj rozsiahla mozaika.

V hrobke prednedávnom našli ľudské ostatky. Kúsky drevenej rakvy a kosti boli roztrúsené po celej ploche komory. Hrob objavili 1,6 metra pod úrovňou podlahy, v tretej komore masívnej hrobky.

Zaujímavá je aj mozaika. Zachované pásmo je široké 4,5 metra a znázorňuje jazdca s vavrínovým vencom a boha Herma. Existujú len tri komory, alebo je v obrovskej kruhovej mohyle množstvo chodieb? Odpoveď má dať elektrická tomografia, ktorá odhalí jej útroby.

Doterajšie nálezy budú odborníci skúmať a reštaurovať. Na oficiálnu prezentáciu pred médiami sa chystajú 22. novembra. Zatiaľ sú vo vyjadreniach mimoriadne opatrní a verejnosti je vstup na nálezisko zakázaný.

Greece_Ancient_Tomb-5d9d478ba9d64889a9134f1033fd36ff.jpg

Alexandrovho otca Filipa už našli

Zaujímavosťou je, že grécki archeológovia len nedávno potvrdili nález hrobky Alexandrovho otca Filipa II vo Vergine. Vykopávky na mieste, vzdialenom 160 kilometrov od Amfipolu, prebiehali od 70. rokov.

Našli sa tam celkove tri hroby. Nákladná výbava naznačovala, že tu bol pochovaný niekto veľmi vplyvný. Overovanie hypotéz, komu môžu kostry patriť, trvalo desiatky rokov. Pomohol im poznatok, že telo kráľa Filipa II. spálili na hranici a v jeho hrobe pochovali aj skýtsku ženu.

mozaika.jpg
baba.jpg
zena.jpg
nakres.jpg
nakres2.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok