MMF: Rast eurozóny môže byť horší, ako hovorili odhady

SITA
13.11.2014 09:43

Medzinárodný menový fond (MMF) v stredu upozornil na riziká, ktoré by mohli spôsobiť, že hospodársky rast eurozóny bude pomalší, než sa čakalo. MMF zároveň vyzýva Európsku centrálnu banku (ECB), aby konala v prípade, že ceny budú pokračovať v poklese. MMF v októbri odhadoval, že ekonomika eurozóny v tomto roku posilní o 0,8 % a o 1,3 % v budúcom roku.

MMF: Rast eurozóny môže byť horší, ako hovorili odhady
ČTK

Podľa MMF však mnoho znepokojivých ekonomických údajov z minulého mesiaca vyvoláva pochybnosti aj o prognózach mierneho rastu. Podľa MMF boli sklamaním napríklad prekvapivo slabé údaje o domácom dopyte v Nemecku.

Medziročná inflácia v eurozóne sa v októbri podľa údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat dostala na 0,4 %. Cieľom ECB je udržiavať mieru inflácie tesne pod hranicou dvoch percent. MMF víta rozhodnutie ECB držať úrokové sadzby nízko a tiež rozhodnutie pumpovať finančné prostriedky do bankového systému. „Ak sa však nezlepší inflačný výhľad a inflačné očakávania budú naďalej klesať, ECB by mala byť ochotná urobiť viac, vrátane nakupovania štátnych dlhopisov,“ uviedol MMF.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok