Mayová chce dodržať sľub. Po odchode z EÚ to vidí jednoduchšie

TA3 ČTK
8.5.2017 14:21

Ak britská Konzervatívna strana zvíťazí v júnových parlamentných voľbách, dodrží svoj sľub a zníži počet prisťahovalcov na "desaťtisíce ročne". V prejave k svojim priaznivcom to vyhlásila premiérka Theresa Mayová. Predčasné voľby sa v Spojenom kráľovstve uskutočnia 8. júna.

"Je dôležité, aby sme pokračovali vo vyhláseniach, že chceme imigráciu obmedziť na prijateľnú úroveň. Domnievame sa, že ide desiatky tisícov," povedala Mayová. Podľa agentúry Reuters ale napriek sľubom konzervatívna vláda od roku 2010, kedy prišla k moci, tento cieľ nedosiahla.

V období medzi vlaňajším septembrom a septembrom 2015 prišlo do Británie podľa oficiálnych údajov 273.000 prisťahovalcov. Je to o 49.000 menej ako v predchádzajúcom porovnateľnom období. "Akonáhle opustíme Európsku úniu, budeme mať samozrejme možnosť zabezpečiť vlastnú kontrolu hraníc. Budeme môcť zaviesť vlastné opatrenia pre osoby, ktoré do Británie prichádzajú z EÚ," konštatovala premiérka. "Odchod z EÚ znamená, že nebude existovať voľný pohyb osôb ako v minulosti," dodala Mayová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok