Prieskumy k obecným voľbám sú od soboty zakázané

SITA TA3
7.11.2014 12:07

Pre blížiace sa voľby starostov, primátorov a poslancov obecných, mestských či miestnych zastupiteľstiev platí od soboty 8. novembra od 07:00 moratórium na zverejňovanie výsledkov prieskumov verejnej mienky k týmto voľbám.

Prieskumy k obecným voľbám sú od soboty zakázané
SITA

Výsledky volebných prieskumov sa môžu zverejňovať až po skončení hlasovania. Moratórium na volebné prieskumy sa začne skôr ako tradičné informačné moratórium. Podľa zákona o voľbách do orgánov samosprávy obcí trvá volebná kampaň k obecným voľbám od 29. októbra od 7:00 do štvrtka 13. novembra do 7:00. Následne sa začne informačné moratórium. Moratórium trvá aj počas samotných volieb, až do zatvorenia volebných miestností, teda aj v sobotu 15. novembra do 20:00.

Počas moratória je zakázané "v rozhlasovom a televíznom vysielaní, v hromadných informačných prostriedkoch, v budovách, kde sídlia okrskové volebné komisie a v ich bezprostrednom okolí, vysielať alebo zverejňovať informácie o politických stranách a nezávislých kandidátoch v ich prospech alebo v ich neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom," uvádza sa v zákone o voľbách do orgánov samosprávy obcí. Zákon tiež zakazuje členom volebných komisií a pracovníkom volebných odborných útvarov informovať o priebehu a čiastkových výsledkoch volieb, a to až do podpísania zápisnice o výsledku hlasovania. Ako pre agentúru SITA uviedla riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR a zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová, v praxi to znamená, že žiadna volebná komisia nesmie poskytovať žiadne údaje. Napríklad nemôže informovať ani o tom, v akom množstve chodia voliči hlasovať, aj to je totiž informácia, ktorá môže ovplyvniť konanie voličov.

Porušenie volebnej kampane, ktoré mohlo zmeniť výsledok volieb do orgánov samosprávy obcí, môže potvrdiť alebo vyvrátiť iba Ústavný súd (ÚS) SR. "Ministerstvo vnútra SR, ani Ústredná volebná komisia nie sú oprávnení kontrolovať volebnú kampaň. Jediný, kto má na to právo, je Ústavný súd SR," zdôraznila pre SITA Eva Chmelová. ÚS SR môže preskúmať sťažnosti oprávnených osôb, teda tých, čo podľa zákona môžu v súvislosti s voľbami podať sťažnosti na ústavný súd. Oprávnenými osobami v tomto prípade sú politické strany, 10 percent voličov príslušného volebného obvodu alebo kandidát, ktorý získal najmenej 10 percent hlasov. Volebné sťažnosti môžu podať na ÚS SR do 10 dní po oznámení výsledku volieb. Ústavný súd sťažnosti preskúma a v prípade, ak zistí, že protizákonná volebná kampaň či ďalšie okolnosti mohli ovplyvniť výsledky volieb, môže výsledky volieb zrušiť. To sa podľa Chmelovej už v minulosti viackrát stalo.

ÚS SR napríklad v auguste 2006 vyhlásil doplňujúce voľby starostu bratislavskej mestskej časti Petržalka z 13. mája 2006 za neplatné. Voľby starostu v Petržalke sprevádzali problémy, pre ktoré všetkých osem členov miestnej volebnej komisie opakovane odmietlo podpísať zápisnicu a vydať víťazovi volieb osvedčenie o zvolení. Podľa nich totiž mohlo ponúkanie darčekov pred volebnými miestnosťami a volebná kampaň v deň volieb ovplyvniť výsledky hlasovania. Po obecných voľbách v roku 2010 riešil ÚS SR sťažnosti na voľby v 18 mestách a v niekoľkých desiatkach obcí. Spolu zaregistroval 132 sťažností na nezákonnosť a neústavnosť obecných volieb.

Starostov obcí, primátorov miest a poslancov obecných, mestských či miestnych zastupiteľstiev si na najbližšie štyri roky volíme v sobotu 15. novembra od 7:00 do 20:00. V niektorých obciach sa môže začať hlasovať skôr, všade však musia byť volebné miestnosti otvorené do 20:00. Voľby sa neuskutočnia všade. Pre nedostatok kandidátov si v 14 obciach nezvolia celé zastupiteľstvo, v piatich obciach nebudú voliť starostu a v troch z nich ani svoj poslanecký zbor. V týchto obciach sa voľby budú opakovať, pravdepodobne na prelome februára a marca budúceho roka. Voliť môže približne 4,4 milióna obyvateľov SR, ktorí v deň volieb dosiahnu minimálne 18 rokov. Volia aj cudzinci s trvalým pobytom na Slovensku. Podľa ministerstva vnútra je ich približne 61 500. Voliť sa dá iba v mieste trvalého bydliska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok