Zvolenská a Zmajkovičová končia, Paška sa voči obvineniam ohradzuje

TA3 TASR SITA
3.11.2014 17:59

Zuzana Zvolenská (nom. Smer-SD) prijala výzvu premiéra Roberta Fica a odchádza z postu ministerky zdravotníctva. Dôvodom je podozrivý nákup CT prístroja piešťanskou nemocnicou.

"Proces obstarania CT prístroja v nemocnici v Piešťanoch vyvoláva pochybnosti a na tieto pochybnosti nestačí reagovať len tým, že budú odvolaní členovia správnej rady, čo sa už nakoniec aj stalo. Ale musí niesť zodpovednosť aj ten, kto týchto ľudí riadi a kto týchto ľudí kontroluje," uviedol dnes premiér na mimoriadnej tlačovej konferencii. Ako dodal, vyzval Zvolenskú, aby prevzala politickú zodpovednosť. "Ministerka zdravotníctva toto akceptovala, vzdáva sa funkcie ministerky zdravotníctva," dodal Fico.

"Nechcem, aby vznikali nejasnosti okolo výberu CT prístroja, preto som sa rozhodla podať podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý ako jediný má možnosť preveriť zákonnosť postupu verejného obstarávania. Zároveň dávam podnet aj na Najvyšší kontrolný úrad. Neviem preto dnes povedať, či postup bol alebo nebol zvolený správne. Čo však povedať viem, že nominanti ministerstva zdravotníctva v správnej rade Piešťanskej nemocnice ma riadne neinformovali o postupoch v tejto nemocnici," uviedla v stanovisku Zvolenská. Ako dodala, k dnešnému dňu odvolala všetkých členov správnej rady, nominovaných za MZ SR.

Zmajkovičová sa vzdala funkcie podpredsedníčky parlamentu

Poslankyňa NR SR za Smer-SD Renáta Zmajkovičová sa dnes vzdala funkcie podpredsedníčky parlamentu a abdikovala aj z pozície predsedníčky dozornej rady piešťanskej nemocnice v súvislosti s kauzou nákupu drahšieho CT prístroja v tejto nemocnici. Potvrdila to sama Zmajkovičová.

Podľa informácií TV Markíza kúpila piešťanská nemocnica CT prístroj za 1,6 mil. eur, čo je o 600-tisíc viac, ako vysúťažilo predchádzajúce vedenie. Víťazom tendra sa stala spoločnosť Medical Group SK, kde v minulosti pôsobil aj predseda parlamentu Pavol Paška. V správnej rade nemocnice sedeli za rezort zdravotníctva štyria ľudia, medzi nimi napríklad spevák Michal Straka, známy pod menom Ego, v dozornej rade to bola poslankyňa Renáta Zmajkovičová ako aj jej poslanecká asistentka Adriana Herdová.

Paška: S firmou Medical Group SK nemám nič spoločné

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) sa ohradzuje voči obvineniam a tvrdeniam opozície v súvislosti so spoločnosťou Medical Group SK. Tá mala dodať CT prístroj piešťanskej nemocnici.

"So spomínanou firmou nemám nič spoločné. Svoje podnikateľské aktivity som ako minoritný akcionár ukončil takmer pred 13 rokmi. Bolo to v roku 2002, ešte predtým, ako som sa vôbec stal poslancom NR SR. Stačí sa korektne pozrieť do obchodného registra," zdôraznil Paška. Ako dodal, po právnej analýze zváži aj právne kroky. "Ak sa pozrieme na tváre interpretov dnešnej opozičnej tlačovej konferencie v kontexte s blížiacimi sa komunálnymi voľbami, je jasné, prečo sa uchyľujú k takýmto nehoráznym klamstvám a obvineniam," doplnil Paška.

Pozrite si aj tlačovú besedu Roberta Fica

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok