Ružomberčania sa budú môcť aj v okolí celulózky nadýchať čerstvého vzduchu

TASR
3.11.2014 14:11

Dômyselný systém likvidácie typicky zapáchajúcich plynov v ružomberskom celulózo-papierenskom podniku Mondi SCP získal ďalšie významné vylepšenie. Neskondenzovateľné plyny bude možné účinne spaľovať aj v novovybudovanom regeneračnom kotle.

Ružomberčania sa budú môcť aj v okolí celulózky nadýchať čerstvého vzduchu
TASR

„Bohužiaľ, sú neoddeliteľnou súčasťou technológie výroby papiera. Nevieme ho vyrábať bez drevnej hmoty a práve v nej majú pôvod silno zapáchajúce plyny s obsahom síry. Zostáva nám iba popasovať sa s ich likvidáciou,“ vysvetlil riaditeľ regenerácie, energetiky a obslužných činností Mondi SCP Peter Baláž.

Zároveň pripomenul, že ružomberské papierne urobili veľké investície do spomínaného systému spaľovania pred vyše desaťročím. „Vďaka novému kotlu RK3 bude ešte lepší a stabilnejší. Máme tak v poradí už štvrtý objekt, v ktorom sme schopní likvidovať nepríjemne zapáchajúce plyny,“ spresnil pre TASR.

„Plnoautomatizovaná bezpečná a spoľahlivá likvidácia zapáchajúcich plynov má dva riadiace systémy. Jeden sa stará o chod zložitej technológie, druhý o nevybočenie z prísnych limitov a nemožnosť vplyvu ľudského faktora. Operátori iba kontrolujú celý proces a rozhodujú, kde sa plyny spália,“ dodal Baláž.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok