Pistorius dostal za zavinené zabitie 5 rokov

TA3 SITA
21.10.2014 10:57

Telesne hendikepovaný juhoafrický atlét Oscar Pistorius pôjde za zavinené zabitie svojej priateľky Reevy Steenkampovej do väzenia, odsúdili ho na päť rokov odňatia slobody. Ortieľ v utorok v Pretórii vyniesla sudkyňa Thokozile Masipová.

Pistorius zastrelil Steenkampovú cez zavreté dvere toalety svojho bytu počas valentínskej noci 14. februára 2013. Bránil sa tvrdením, že ženu považoval za vlamača.

Pistoriusa uznal súd 11. septembra vinným zo zavineného zabitia. Masipová ho vtedy zbavila obvinenia z úkladnej vraždy, oslobodzujúci rozsudok vyniesla aj v ďalších dvoch bodoch - vo veci údajnej streľby cez otvorené strešné okno auta z 30. novembra 2012 a držby streliva, ku ktorému legálne nevlastnil zbraň zodpovedajúceho kalibru. Pistorius je však vinný vo veci výstrelu z priateľovej pištole v johannesburskej reštaurácii z 11. januára 2013. V tejto veci dostal podmienečný trest na tri roky.

Žalobca Gerrie Nel žiadal pre Pistoriusa minimálne desať rokov odňatia slobody, zatiaľ čo obhajca Barry Roux navrhol domáce väzenie a verejnoprospešné práce.

Masipovej v procese asistovali dvaja poradcovia, ale o treste vraj rozhodla bez ich pomoci. "Rozhodnutie je moje a len moje," povedala rezolútne. Uviedla, že sa usilovala o rovnováhu protichodných faktorov a vzala do úvahy všetky okolnosti vrátane záujmov spoločnosti.

Pred vynesením rozsudku Pistoriusova rodina kritizovala médiá, že prispeli k zvrátenosti situácie a k pocitu strachu. Sestra obžalovaného Aimee a brat Carl vo vyhlásení pre štátnu televíziu uviedli, že prišlo k prekrúteniu faktov a k ich manipulácii.

Pistoriusa pred začiatkom čítania rozsudku držala za ruku psychologička Lore Hartzenbergová, ktorá minulý týždeň svedčila v jeho prospech a vykreslila ho ako zlomeného muža. V súdnej sieni Pistoriusov priaznivec položil tri biele ruže na lavicu obžalovaných. "Chcel som Oscarovi priniesť aspoň trocha radosti," povedal.

K slovu sa dostali aj odporcovia. Pred budovou súdu muž v oranžovom oblečení štrngal reťazou a držal nápis: "Niektorí páchatelia sú pred zákonom rovnejší ako iní?"

Hlavné procesné konanie sa začalo 3. marca 2014. Na mesiac ho odročili a uzavrelo sa až v auguste. Verdikt o vine v jednotlivých bodoch vyslovila sudkyňa 11. septembra. Pojednávanie o výške trestu trvalo ďalší týždeň od pondelka 15. októbra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok