Pražské letisko bude pre ebolu kontrolovať cestujúcich

SITA
16.10.2014 11:21

Český premiér Bohuslav Sobotka v stredu oznámil zavedenie preventívnych opatrení na pražskom medzinárodnom Letisku Václava Havla v záujme boja proti šíreniu eboly. Podľa Sobotku podrobia cestujúcich, ktorí navštívili západoafrické štáty 42 dní pred svojim príchodom do Prahy, lekárskym kontrolám.

Pražské letisko bude pre ebolu kontrolovať cestujúcich
ČTK

Všetci pasažieri zároveň budú musieť uviesť miesta svojho pobytu pred príletom do Prahy a cieľ cesty v rámci krajiny. Opatrenia by mali začať platiť od budúceho týždňa. Ako podotýka americká agentúra AP, stane sa tak napriek neexistencii priameho leteckého spojenia medzi západom Afriky a Prahou. Vláda vo veci eboly zároveň informovala o pripravenosti špeciálnej vojenskej nemocnice prijať ľudí nakazených nebezpečným vírusom. Lekárske kontroly na letiskách plánuje zaviesť do praxe aj francúzska vláda, fungujú už v Británii, USA a Nigérii.

Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete, keďže sa prakticky nedá liečiť a neexistuje proti nej účinná očkovacia látka. Prejavuje sa zvracaním a hnačkou ako aj vnútorným a vonkajším krvácaním. Úmrtnosť môže dosahovať až 90 percent, v prípade terajšej epidémie je však zhruba 70-percentná. Vírus si v štátoch západnej Afriky od decembra 2013 vyžiadal už životy viac ako 4000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok